Dolar ne da nafti da se oporavi | Ekonomist

Dolar ne da nafti da se oporavi

Cijene nafte su danas u Aziji pale, pogođene jakim dolarom i nastavkom zabrinutosti u pogledu prezasićenosti tržišta.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je za 58 centi, na 46,1 dolara, nakon što je prethodnog dana u NJujorku porasla 4,1 odsto, dok je sirova nafta “brent” pojeftinila 44 centa, na 48,48 dolara, posle jučerašnjeg skoka u Londonu od 3,1 odsto, prenosi agencija Frans pres.

“Oporavak američkog dolara je pogodio cijene nafte”, izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG markets, Bernard Ou.

Jak dolar čini da nafta izražena u toj valuti bude skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju i dovodi do pada cijena.

Trgovci su, takođe, fokusirani na to da li Iran poštuje sporazum postignut sa zapadnim silama o ograničavanju svojih nuklearnih ambicija, u zamjenu za ukidanje sankcija koje će omogućiti Iranu izvoz većih količina nafte.

Zvanični Teheran je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak poslao uzorke, koje su prikupili njegovi stručnjaci iz vojnog kompleksa Parhin. Uzorci su tokom prošle nedjelje uzeti iz “specifičnih dijelova” pomenutog kompleksa, čemu nisu prisustvovali i insepktori IAEA, prenosi AFP.

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top