Dolar na putu najvećeg nedjeljnog dobitka

Dolar se na međunarodnim tržištima u petak zadržao na putu najvećeg nedjeljnog dobitka u ovoj godini prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama, dok je euro ka prvom mjesečnom gubitku u poslednjih sedam mjeseci.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je juče više-manje nepromijenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 93,12 bodova.

U toj sedmici ojačao je više od jedan odsto, što znači da je prema najvećem nedjeljnom dobitku od decembra prošle godine, prenosi Hina.

Eurom se u petak trgovalo po 1,1791 dolara, uglavnom, nepromijenjenoj cijeni u odnosu na nivo na zatvaranju trgovanja dan ranije.

U septembru je oslabio za skoro jedan odsto i na putu je prvog mjesečnog gubitka od februara.

Takvom završetku mjeseca za zajedničku evropsku valutu doprinio je njemački izborni rezultat koji je podstakao ulagače na prodaje eura kako bi izvukli određenu dobit iz njegovog ovogodišnjeg uspona, što je rezultiralo dodatnim pritiscima na njegovo slabljenje.

U potrazi za daljim smjernicama na ozdravljenju ekonomije eurozone i daljih poteza u monetarnoj politici Evropske centralne banke (ECB) ulagači će pratiti preliminarni evropski statistički podatak podatak Eurostata o kretanju godišnje inflacije u septembru.

Valutna tržišta očekuju da će pokazati blago ubrzanje na 1,6 odsto, sa 1,5 odsto u avgustu, i time se još malo približiti nivou od skoro dva odsto koliko planiraju u ECB-u.

Što se tiče dugoročnih prognoza o kretanju kursa dolara, ulagači ostaju skeptični i skloniji su pričekati dalje vijesti iz oblasti ekonomije i o budućnosti novog plana poreske reforme u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavljenog ove sedmice.

“Trebamo dobiti jasniji uvid u stanje američke ekonomije i napretku u Kongresu novog predloga poreske reforme u SAD-u da bi postali optimisti u pogledu dolara”, kazala je valutna analitičarka u Commerzbanku, Thu Lan Nguyen.

 

 

Izvor: Rtcg

Komentariši

Top