Dolar na najvišem nivou u zadnjih dvanaest godina | Ekonomist

Dolar na najvišem nivou u zadnjih dvanaest godina

Nakon nekoliko sedmica predaha, američki dolar ponovno počinje naglo da jača u odnosu na sve ostale svjetske valute. U prošloj sedmici u odnosu na euro ojačao je 4%, pa se sada ponovo nalazi vrlo blizu najvišeg nivoa u posljednjih 12 godina.

U trenutku pisanja analize, kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0560 i ima tendenciju daljeg pada.

Okidač za nastavak jačanja u prethodnoj sedmici je najvjerovatnije bio izvještaj o posljednjem sastanku čelnih ljudi američke centralne banke u kojem se vidi da je dio članova odbora koji odlučuje o monetarnoj politici htio da počne da diže kamatne stope prije nego su investitori na finansijskim tržištima do sada očekivali, što je uzrokovalo novu potražnju za američkom valutom.

Dionice na razvijenim tržištima nastavile su da rastu. Američki SP500 u prošloj sedmici je porastao dodatnih 1,8%, pa  se trenutno nalazi 5,1% iznad nivoa na kojem je bio na početku godine, dok je njemački DAX u prethodnoj sedmici porastao 4,1%, a od početka godine čak 26,7%.

Za ovu sedmicu najavljeno je dosta događaja koji bi mogli da imaju kratkotrajan uticaj na kretanja na finansijskim tržištima, ali oni vjerovatno neće dovesti do promjene dugoročnih trendova. Događaji na koje treba obratiti pažnju u ovoj sedmici su objava podataka o inflaciji u SAD-u i Britaniji, te konferencije za medije koje će održati centralne banke eurozone i Kanade. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored objava moguće je pogledati na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će američki dolar nastaviti da jača u odnosu na većinu ostalih valuta, a pogotovo u odnosu na euro, pa je samo pitanje vremena kada će postati jači od evropske valute. Argument za takav stav je nastavak divergencije u monetarnoj politici koja se trenutno vodi u eurozoni i SAD-u. Naime, američka centralna banka uskoro počinje da podiže kamatne stope dok je Evropska centralna banka tek počela program ubrizgavanja novca u finansijski sistem, koji će još dugo kamatne stope držati na rekordno niskim nivoima. To će uzrokovati masovno prebacivanje kapitala iz Evrope u SAD pri čemu će ogromna količina eura morati da bude zamijenjena za dolare, što će uzrokovati nastavak jačanja američke valute.

Politički faktori kao što su krize u Ukrajini i na Bliskom istoku takođe mogu dodatno da utiču na prebacivanje novca u sigurna utočišta kao što su američki dolar.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top