Dolar jači od eura?

Vašington — Nakon gotovo mjesec dana relativno stabilnog kursa, euro je nastavio da slabi u odnosu na većinu svjetskih valuta, a pogotovo u odnosu na američki dolar.

Posljednji put dolar je bio ovako jak 2003. godine. Dolar jača već skoro godinu dana na osnovu značajno bolje ekonomske situacije u SAD nego u ostalim zemljama.

Američka centralna banka prestala je da ubrizgava velike količine novca u finansijski sistem i uskoro će početi dizati kamatne stope zbog čega će novac biti manje dostupan, a vrijednost dolaru će i dalje rasti.

Evropska centralna banka i dalje spušta kamatne stope i tek sada počinje ubrizgavati 60 milijardi eura mjesečno u finansijski sistem, zbog čega je novac u eurozoni sada lakše dostupan pa vrijednost eura pada.

Euro će dugoročno još slabiti, a američki dolar jačati.

Analitičari smatraju da bi u roku od jedne ili dvije godine dolar barem na kratko mogao postati jači od eura.

Budući da je dolar u posljednjih godinu dana jačao praktično i bez značajnijeg predaha, u međuvremenu je moguća privremena korekcija od nekoliko procenata.

Korekcija može potrajati mjesec do dva nakon čega se može očekivati nastavak jačanja dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top