Dolar jača, euro pada | Ekonomist

Dolar jača, euro pada

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle nedjelje zabilježio najveći nedjeljni skok u ovoj godini, što je ponajviše posljedica pada eura nakon odluka Europske centralne banke (ECB).

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je prošle nedjelje 1,5 posto, na 1,1608 dolara, što je njen najveći nedjeljni pad u 11 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, za 0,1 posto, na 113,65 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je porastao 1,3 posto, na 94,91 bod, što je njegov najveći nedjeljni dobitak u ovoj godini.

Oštar pad kursa eura posljedica je blažih nego što se očekivalo promjena u monetarnoj politici Europske centralne banke.

ECB je u četvrtak na redovnoj sjednici odlučila od januara iduće godine prepoloviti iznose mjesečnih kupovina obveznica na 30 milijardi eura, ali i produžti sprovođenje toga programa do kraja septembra 2018.

Tako su se u fokus ulagača ponovno vratile razlike u monetarnoj politici koju vode Sjedinjene Države od one u Evropi, pri čemu se od američke centralne banke Fed očekuje da do kraja godine podigne još jednom kamatne stope, dok se od ECB ne očekuje povećanje kamatnih stopa u godinama koje dolaze.

“Euro je ranjiv nakon što je uveliko očekivana najava ECB o postupnom smanjenju kvantitativnog popuštanja sada iza nas”, kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u Societe Generaleu.

Ulagače je iznenadilo što zvaničnici ECB nisu tržištima uputili baš nikakve signale u smjeru zaoštravanja monetarne politike, uprkos snažnim podacima iz ekonomije eurozone.

Takođe, fokus ulagača i dalje je usmjeren izboru kandidata za čelnu dužnost u Fedu, nakon što sadašnjoj predsjednici Dženet Jelen istekne mandat u februaru iduće godine.

Iz Bijele kuće su kazali da konačna odluka još nije donesena, no tržišta očekuju da će američki predsjednik Donald Tramp početkom novembra objaviti ime svoga kandidata.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top