Dolar će jačati i pored Kamerona | Ekonomist

Dolar će jačati i pored Kamerona

London — Iznenađujuće dobar rezultat konzervativne stranke aktualnog britanskog premijera Dejvida Kamerona pozitivno je uticao na britanske dionice i kurs funte.

Britanska funta je preko noći u odnosu na gotovo sve ostale valute ojačala približno 1,50%, dok su britanske dionice takođe porasle približno 1,50%, navela je u analizi međunarodna brokerska kuća Admiral Markets, ocjenjujući da će funta verovatno nastaviti da jača u odnosu na evro, ali da je jačanje u odnosu na američki dolar kratkog vijeka, prenio je sajt SEEbiz.eu.

Jačanje funte u odnosu na evro očekuje se na osnovu toga što je privredna situacija u Britaniji bolja od one u zemljama članicama evrozone, zbog čega će britanska centralna banka (BOE) gotovo sigurno početi da zateže monetarnu politiku ranije od Evropske centralne banke koja je tek nedavno počela da ubrizgava ogromnu količinu novca u finansijski sistem i planira da to radi barem još godinu do dvije.

Kada je u pitanju kurs funte u odnosu na američki dolar, analitičari Admiral Marketsa očekuju promjenu sadašnjeg trenda i početak novog talasa jačanja američkog dolara.

Privredna situacija u SAD-u je još bolja nego u Britaniji, pa će na osnovu toga američka centralna banka vjerovatno ranije početi da zateže monetarnu politiku od britanske centralne banke. Taj potez će da prouzrokuje jačanje dolara u odnosu na sve ostale svjetske valute, uključujući britansku funtu.

Dodatni faktori koji bi mogli da utiču na slabljenje funte u odnosu na američki dolar su referendum o ostanku / izlasku Britanije iz EU. Kameron je obećao da će ga održati 2017. godine ukoliko ostane na vlasti, kao i iznenađujuće dobar izborni rezultat Škotske nacionalne stranke. Ona bi ponovo mogla da traži referendum o otcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva, smatra Admiral Markets.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top