Dolar će ipak biti jači | Ekonomist

Dolar će ipak biti jači

Prije nekoliko dana MMF je objavio izvještaj o globalnim deviznim rezervama u zadnjem kvartalu 2014. godine iz kojeg se može vidjeti u šta ulažu centralne banke, najveći i najvažniji učesnici na finansijskim tržištima. Ukupan iznos deviznih rezervi u Q4 2014. iznosio je 11,60 biliona američkih dolara, što je nešto manje od 11,77 biliona koliko su ukupne devizne rezerve iznosile u Q3 2014. godine.

Postoje dva razloga za pad vrijednosti deviznih rezervi. Prvi je jačanje američkog dolara u odnosu na sve ostale svjetske valute, zbog čega se smanjuje vrijednost deviznih rezervi u drugim valutama. Drugi razlog je intervenisanje na deviznom tržištu u sklopu kojeg su neke centralne banke (kao što je ruska centralna banka) potrošile dio deviznih rezervi pri spriječavanju slabljenja vlastitih valuta.

Budući da neke zemlje kao što je Kina, objavljuju podatke samo o visini ukupnih deviznih rezervi, ali ne i o njihovoj strukturi, ne može da se zna tačan postotak udjela pojedinih valuta u ukupnim svjetskim deviznim rezervama, ali iz strukture deviznih rezervi onih zemalja koje objavljuju strukturu deviznih rezervi, može se vidjeti da je ponovno porastao udio američkog dolara, a pao udio eura. U odnosu na Q3, u Q4 2014. godine, udio američkog dolara je porastao sa 62,4% na 62,9%, dok je udio eura pao s 22,6% na 22,2%. Udijeli japanskog jena je 4,0%, britanske funte 3,8%, kanadskog 1,9%, australskog dolara 1,8% , a svih ostalih valuta zajedno 3,1%, ostali su nepromijenjeni.

Pad udjela eura i porast udjela dolara ukazuje na značajno prelivanje kapitala iz Evrope u SAD, što se moglo očekivati na temelju osjetno bolje ekonomske situacije u SAD-u. Dodatan porast udjela američkog dolara na već visokih 62,9% je još jedan dokaz da je američki dolar i dalje daleko najvažnija svjetska valuta, i još dugo ni jedna druga valuta neće ugroziti taj status. To se posebno odnosi na kinesku valutu. Rijetko koja ozbiljna institucija na svijetu želi da drži vlastiti kapital u Kini, jer joj vrijednost ne zavisi od realne ponude i potražnje, nego od političkih odluka kineskih vlasti.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će udio dolara u deviznim rezervama u idućem izvještaju (za Q1 2015.) još porasti, a udio eura dodatno pasti, jer je u tom periodu dolar dodatno ojačao u odnosu na sve ostale valute. Takođe smatraju da će američki dolar i dalje jačati, jer je privredna situacija u SAD-u odlična (stopa nezaposlenosti je na 5,5%) dok Evropa i dalje grca u problemima, pa je tek nedavno pokrenula program ubrizgavanja novca u finansijski sistem od kojeg se očekuje poboljšanje situacije.

Osim privrednih problema, na dodatan pad vrijednosti eura može uticati i eventualni izlazak Grčke iz eurozone i dodatno zaoštravanje odnosa sa Rusijom. Postoji realna mogućnost da će tokom godine američki dolar barem na kratko postati jači od eura.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top