Dok se svijet trese, Španci trljaju ruke | Ekonomist

Dok se svijet trese, Španci trljaju ruke

Španski ministar ekonomije Luis de Gindos rekao je danas da je Španija na dobitku od sunovrata cijene nafte, kao i da je izolovana od kineskog usporavanja.

U intervjuu za televizijski kanal “Blumberg”, De Gindos je rekao da niži troškovi energenata za potrošače i kompanije doprinose ubrzanju privrednog rasta Španije u ovoj godini, budući da je u prvom kvartalu porasla 1,0 odsto, što je tri puta više u odnosu na prosjek evrozone.

“Većinu sirovina uvozimo, naročito u smislu energenata. Do sada, ovo je dobitna situacija za Španiju”, izjavio je De Gindos u intervjuu u Madridu.

Vlada premijera Marijana Rahoja za ovu godinu predviđa rast privrede Španije od 3,3 odsto, zahvaljujući nižim troškovima energenata, kamatnim stopama koje su blizu rekordno niskog nivoa i slabijoj valuti.

“Samo pad cijena nafte znači uštedu od deset milijardi evra, koji će povećati raspoložive prihode za domaćinstva i sniziti troškove kompanijama”, izjavio je De Gindos.

Prema njegovim riječima, Španija nije direktno pogođena nižim privrednim rastom u Kini, jer samo dva odsto njenog izvoza odlazi u tu azijsku zemlju. Ipak, španski ministar je upozorio na negativne posljedice kineskog usporavanja po druga tržišta u razvoju, kao i po globalnu ekonomiju.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top