Dojče banka i Kredi Suis plaćaju milijarde dolara zbog hipotekarnih obveznica | Ekonomist

Dojče banka i Kredi Suis plaćaju milijarde dolara zbog hipotekarnih obveznica

Najveća njemačka banka, Dojče banka (Deutsche Bank) pristala je da se nagodi sa američkim Ministarstvom pravde za 7,2 milijarde dolara zbog prodaje hipotekarnih obveznica uoči finansijske krize 2008. godine.

Dojče banka je, kao i druge velike banke, prodavala hipotekarne obveznice predstavljajući ih kao sigurne investicije dok su u stvarnosti bile povezane s ljudima koji su teško mogli da plate kredite.

Prema dogovoru, koji još nije konačan, Dojče banka je pristala da plati 3,1 milijardu dolara na ime kazni i 4,1 milijardu dolara kao naknadu putem mjera kao što su olakšice uslova otplate kredita za vlasnike kuća i dužnike.

Kredi Suis (Credit Suisse) je takođe saopštio da je pristao na sličan dogovor prema kojem će platiti 5,3 milijardi dolara.

Nagodbe se odnose na aktivnosti od 2005. do 2007. godine.

Američko Ministarstvo pravde prethodno je tražilo od Dojče banke da plati 14 milijardi dolara, što je izazvalo nagli pad njenih akcija na berzi i zabrinutost evropskog bankarskog sektora.

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top