Dogovorena ruta i dionice Turskog toka | Ekonomist

Dogovorena ruta i dionice Turskog toka

Rusija i Turska planiraju da do kraja juna usaglase tekst međuvladinog sporazuma o Turskom toku, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

On je ukazao da je Turska već izdala potrebne dozvole na osnovu dogovora koji su postignuti prilikom susreta predsjednika dvije zemlje Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, 13. juna u Bakuu.

Ankara je, takođe, potvrdila odluku koja je ranije donijeta o Južnom toku, prenio je Tas.

“Naredna etapa je razrada projekta međuvladinog sporazma i u planu je da se do kraja mjeseca usaglasi tekst”, kazao je Novak.

Prema njegovim riječima, još je rano govoriti o rokovima potpisivanja sporazuma jer on mora da prođe i određene državne procedure.

On je izrazio uvjerenje da će to biti brzo urađeno. Sporazum ide u radnom režimu, putem razmjene dokumenata. “Ali ako bude potrebno naša delegacija može da ode tamo i turska da dođe ovamo”, dodao je ruski ministar.

“Turska je dala dozvolu za sprovođenje inženjerskog istraživanja za podmorsku dijonicu gasovoda Turski tok”, saopštila je ruska kompanija Gasprom.

Ovim dokumentom predviđena su inženjerska istraživanja prve linije gasovoda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i teritorijalnim vodama Turske, prenio je Tas.

Turska je navela da se rezultati ispitivanja uticaja na životnu sredinu, obavljenog za izgradnju Južnog toka, do koje nije došlo, mogu iskoristiti tokom izgradnje novog gasovoda.

Podmorsku dionicu Turskog toka činiće četiri linije, a svaka će imati kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara. Gasovod će prolaziti rutom od 660 kilometara Južnog toka, dok će 250 kilometara ići novom rutom ka evropskom dijelu Turske.

Izvor B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top