Dogovor Microsofta i Samsunga oko patenata

Dogovor Microsofta i Samsunga oko patenata

Kompanije Microsoft i Samsung Electronics postigle su nagodbu u sporu oko naplaćivanja prava na patente, ali su uslovi tog dogovora povjerljivi, saopštio je Microsoft.

Microsoft je prošle godine tužio Samsung saveznom sudu u SAD, optužujući ga za kršenje sporazuma o saradnji jer je odbijao da plaća prava na patente nakon što je američka kompanija u 2013. najavila kupovinu sektora za proizvodnju mobilnih telefona Nokia.

Kakav je dogovor između Microsofta i Samsunga, nije poznato jer je to poslovna tajna. Ali, procjenjuje se da bi po cijeni od pet dolara po jednom uređaju Samsung morao da plaća Microsoftu oko 1,6 milijarde dolara godišnje. Samsung je u 2014. prodao 318 miliona pametnih telefona, pokazuju podaci IDC.

U tužbi je Microsoft utvrdio da mu Samsung duguje 6,9 miliona dolara kamata za više od milijardu dolara neplaćenih prava na patente. Samsung je uzvratio da je kupovinom Nokije, Microsoft prekršio sporazum o saradnji iz 2011.

Samsung je kazao da je 2011. dogovorio da će Microsoftu plaćati tantijeme u zamjenu za licencu za patent koji pokriva telefone koji imaju Googleov Android operativni sistem. Samsung je takođe pristao da razvija Windows telefone i dijeli poverljive poslovne informacije s Microsoftom, pokazuju sudski podnesci.

Ipak, nakon što je Microsoft kupio Nokiju, postao je direktan konkurent Samsungu na području hardvera, a Samsung je odbio da podijeli neke osjetljive informacije zbog mogućeg kršenja tržišne utakmice.

 

Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top