DOGOVOR GRČKE I MMF-A: Deblokirano 12 milijardi evra kredita

Grčka je postigla dogovor s međunarodnim kreditorima o deblokiranju oko 12 milijardi evra preko potrebnih kredita, izjavio je danas ministar finansija te zemlje Euclid Tsakalotos nakon maratonskih pregovora.

“Postigli smo dogovor o svemu, uključujući 48 dodatnih mjera”, koje bi trebalo da  omoguće da nam se u petak uplati 12 milijardi evra (12,8 milijardi dolara), rekao je Tsakalotos novinarima, prenosi agencija AFP.

Atina je u julu sa međunarodnim kreditorima dogovorila novi program pomoći u vrijednosti do 86 milijardi evra, ali je isplata prve tranše bila blokirana zbog neuspjeha dvije strane da se dogovore oko niza tema, uključujući zaplenu nepokretnosti u slučajevima kada dužnik ne vrati dug čija je otplata garantovana hipotekom.

“Dogovorili smo se na svim ključnim poljima, u vezi sa svim što je bilo potrebno”, rekao je Tsakalotos novinarima u Atini nakon sastanka, dodajući da je sada otvoren put da grčki parlament ratifikuje niz reformi i zakona, a da će radna grupa evrogrupe u petak odobriti sporazum, čime će biti omogućena isplata dvije milijarde evra pomoći, i oko deset milijardi evra za dokapitalizaciju četiri grčke sistemske banke.

*Izvor: Tanjug.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top