Dogovor, Grcima još 4 mjeseca pomoći

Dogovor, Grcima još 4 mjeseca pomoći

Brisel — Ministri finansija Eurozone dogovorili su da se paket pomoći Grčkoj produži za četiri mjeseca, a Grčka se obavezala da će nastaviti sa reformama i štednjom.

“Imali smo vrlo intenzivnu diskusiju“, rekao je novinarima u Briselu predsjednik Eurozone Jerun Dajselblum nakon dramatične sjednice, koja je počela sa više od tri sata zakašnjenja zbog bilateralnih konsultacija i završila se nešto prije devet večeras.

Prema saopštenju izdatom nakon sastanka, Grčkoj je odobreno produženje finansijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja aprila, pod istim uslovima koji su važili do sada, što podrazumijeva strukturne reforme i mjere štednje.

“Grčka se obavezala da će sprovesti širok proces restrukturiranja i na vrijeme izmirivati sve obaveze prema kreditorima“, kazao je Dajselblum.

Grci će u ponedeljak dostaviti Briselu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocijenjene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije.

Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin “trojka“, koji uključuje predstavnike Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda zamijenjen terminom “institucije“.

“Institucije će u utorak ocijeniti da li je plan grčke vlade dobra startna osnova za reviziju u aprilu“, rekla je poslije sjednice Kristin Lagard, šefica MMF.

Grčka je nakon formiranja ljevičarske vlade, sa Aleksisom Ciprasom na čelu, prekinula odnose sa “trojkom“ i najavila napuštanje programa štednje, ali je pod usredsređenim pritiskom ostalih članica Eurozone, na čelu sa Nemačkom, bila prinuđena da popusti.

“Znao sam da ćemo uspeti da postignemo dogovor“, rekao je novinarima evropski komesar za privredna i finansijska pitanja Pjer Moskovici.

On je dodao da su intenzivni pregovori koji su vođeni posljednjih nedjelja doveli do toga da se učesnici u debate bolje upoznaju i uspostave povjerenje.

“Povjerenje se teško gradi, a lako gubi“, upozorio je on.

Ranije ugovoren program finansijske pomoći za otplatu 320 milijardi eura grčkog javnog duga ističe 28. februara, a da večerašnji sastanak nije uspio, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti eurozonu, sa nesagledivim posljedicama po zajedničku evropsku valutu.

 Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top