Dogodilo se, nafta ispod 50 USD

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupjela je na Njujorškoj berzi šest centi na 49,25 dolara, dok je nafta tipa “brent” za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila šest centi na 56,12 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko ministarstvo za energetiku je saopštilo juče da su komercijalne zalihe nafte porasle za 2,5 miliona barela u prošloj nedelji, dok su zalihe u Kušingu (Oklahoma), najvećem američkom skladištu, uvećane za 800.000 barela.

Izveštaj ministarstva je, takođe, pokazao da se proizvodnja nafte u SAD zadržala na rekordnom nivou od 9,6 miliona barela dnevno, što je, kako ocenjuje francuska agencija, losa vest za tržište koje je i onako prezasićeno naftom iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

“Obim američkih zaliha je porastao više od očekivanog, što je pogoršalo problem sa prekomjernim zalihama, naročito u trenutku kada Saudijska Arabija bilježi rekordnu proizvodnju. OPEK je u junu proizvodio 32,1 milion barela dnevno, a najveći rast proizvodnje je registrovan u Iraku i Saudijskoj Arabiji. To je za 2,1 milion barela više od nivoa koji je OPEK obećao da će zadržati”, izjavio je tržišni strateg singapurske kompsnije IG markets, Bernard Av.

Jak dolar, takodje, vrši pritisak na obaranje cijena nafte, koja, budući da se prodaje u dolarima, postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što rezultira padom tražnje.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top