Dodatno pojeftinjenje nafte

U posljednjih nekoliko sedmica cijena nafte se približila cijeni od 50 dolara. Ipak se smatra da to neće doprinijeti jačanju globalne ekonomije.

Međunarodna agencija za energiju potvrdila je kako se očekuje dodatno pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu, pošto je nivo zaliha tog energenta u SAD-u i dalje visok. Američke zalihe nafte porasle su za 4,5 miliona barela u sedmici zaključno sa 6. martom, dostigavši 448,9 miliona barela, što je najviši nivo od 1982. godine, kada su stručnjaci počeli računati sedmodnevne zalihe.

Tijelo koje predstavlja najveće uvoznike nafte navodi u mjesečnom izvještaju da je “nesigurna” stabilizacija cijene do koje je došlo u posljednje vrijeme. “Iza fasade stabilnosti tek treba da se osjetiti uticaj rebalansa do kojeg je došlo usljed velikog pada cijena”, navodi se u izvještaju, prenio je AP.

IEA je upozorila kako nema mnogo signala da jeftino gorivo doprinosi jačanju globalne ekonomije. “Nema mnogo znakova da niske cijene nafte pružaju podršku privrednom rastu. Kineska ekonomija, recimo, i dalje bilježi slabe rezultate, uz makroekonomske slabosti koje koče potražnju”, navodi IEA.

IEA dodaje da je svoju prognozu formirala na osnovu prognoze Međunarodnog monetarnog fonda, koji za ovu godinu predviđa privredni rast od 3,7 posto, nakon 3,5 posto u prošloj godini.

Ukazuje se i na moguće prijetnje po socijalnu stabilnost u zemljama koje su zavisne od visokih cijena nafte, budući da od prihoda iz naftnog sektora finansiraju socijalne programe, kao i na nemire u Iraku i Libiji, koji dovode do prekida isporuka nafte.

Nafta je u petak pojeftinila uoči objavljivanja spomenute analize, pa se barel u SAD-u prodaje za 46,02 dolara.

Nafta je pojeftinila sa cijene od 100 dolara za barel prošlog ljeta na oko 47 dolara u januaru, a potom se u posljednjih nekoliko sedmica cijena barela približila granici od 50 dolara. Procjenjuje se, ipak, da će cijene nafte, “po svoj prilici, ostati niske do kraja godine”.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top