Dodatni porezi za autoput | Ekonomist

Dodatni porezi za autoput

Podgorica — Dio sredstava za finansiranje izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari Vlada Crne Gore će obezbijediti kroz dodatne dažbine građanima.

Namjeravaju da uvedu namjensku taksu na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,05 eura po litru, povećaju akcize na nekoliko proizvoda, kao i kroz povećanje poreza na kafu i igre na sreću.

Uvođenje takse dio je ekonomskih reformi države u periodu od 2015. do 2017. godine, koje su usvojene na prošloj sjednici Vlade, a njome će, prema zvaničnim procjenama, budžetski prihodi biti povećani za devet miliona eura, pišu Dnevne novine.

Naplati takse, koja bi trebalo da počne čim krenu prvi radovi na izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, prethodiće izmjena Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Povećanje akciza i izmena potrebnih zakona uslijediće u drugoj polovini ove godine, a u Ministarstvu finansija nisu željeli da saopšte koliko će tačno poskupiti akcizni proizvodi.

“Shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, izmjene Zakona o akcizama planirane su za drugi kvartal 2015. godine. U cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa zakonodavstvom EU, revidiranjem ovog zakona, izvršiće se postepeno povećanje akciznih stopa na akcizne proizvode, koji će se nakon izvršene analize njihovog uticaja na budžet i poslovni ambijent, predložiti Vladi”, kazali su u resoru, kojim rukovodi Radoje Žugić, prenosi portal CDM.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top