Dobri ekonomski pokazatelji podstaknuli svjetska tržišta | Ekonomist

Dobri ekonomski pokazatelji podstaknuli svjetska tržišta

Na svjetskim su berzama prošle nedjelje cijene dionica porasle zahvaljujući dobrim pokazateljima iz najvećih svjetskih ekonomija i oporavku tehnološkog sektora.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones ojačao 0,4 posto, na 24.329 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.651 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,1 posto, na 6.840 bodova.

Ulagače na najvećoj svjetskoj berzi ohrabrili su bolji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada, koji ukazuju na njegov oporavak nakon nedavnih poremećaja izazvanih razornim uraganima na jugu SAD-a.

U novembru je broj zaposlenih porastao za 228.000, gotovo 30.000 više nego što se očekivalo, dok je prosječna satnica porasla za 0,2 posto na mjesečnom nivou.

Uspon tržišta zahvaljuje se i oporavku tehnološkog sektora. Prije nedjelju dana taj je sektor izgubio gotovo 4 posto jer su se ulagači preusmjeravali u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od očekivane poreske reforme u SAD-u.

No, u posljednja tri dana prošle nedjelje tehnološki je sektor nadoknadio veći dio tih gubitaka.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge dvaju porezkih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi podstaknuti brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati daljji rast cijena dionica.

Doduše, ima nesuglasica između dvaju parlamentarnih domova, no vode se razgovori.

Pozitivno su na svjetske berze uticali i bolji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji iz Kine i Japana.

U novembru je kineski izvoz porastao više od 12 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dok je uvoz skočio gotovo 18 posto, što ukazuje na snagu kako inostrane, tako i domaće potražnje.

Ti su podaci podržali cijene sirovina, među ostalim i bakra, koja služi kao svojevrsni pokazatelj situacije u svjetskoj ekonomiji zbog njegove široke primjene u industriji.

Posljednjih je dana cijena bakra bila pod pritiskom zbog mogućeg usporavanja rasta kineske ekonomije, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, no analitičari sada očekuju da će se oporaviti.

Ulagače je ohrabrila i druga procjena koja je pokazala da je japanska ekonomija u trećem tromjesečju porasla 2,5 posto, znatno više od 1,4 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

Zahvaljujući svemu tome, i na evropskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, na 7.393 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,3 posto, na 13.153 boda, a pariški CAC 1,6 posto, na 5.399 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks prošle nedjelje oslabio osam bodova, skliznuvši na 22.811 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top