Dobit Plantaža preko 320.000 eura | Ekonomist

Dobit Plantaža preko 320.000 eura

Prema izvještajima o poslovanju, za prvih devet mjeseci 2017. godine, kompanija “13. Jul Plantaže” je ostvarila dobit koja iznosi 320.229 eura, što je približno na nivou istog perioda prošle godine. U izvještaju se navodi da su prihodi veći za devet odsto, od toga prihodi od prodaje čine osam odsto, a tu su prihodi sa domaćeg tržišta koji su ostvarili rast od 18 odsto, gdje je rast prihoda od flaširanih proizvoda čak 14 odsto.

Takođe, u okviru domaćih prihoda ostvaren je značajan rast prihoda od voća jer je ove godine proizvedeno i prodato oko 1.200 tona breskve i 2.300 tona stonog grožđa, a takođe je ostvaren rast prihoda od ribe, maloprodaje i ugostiteljskih usluga. U izvještaju se nadalje ističe da je kompanija u proizvodnoj 2016/2017 godini, ukupno ubrala 14.189.255 kilograma vinskog grožđa crnih i bijelih sorti, što je bilo manje od planiranog prinosa. Smanjenje prinosa nastalo je zbog specifičnih vremenskih uslova, jer ova godina spada u red izazovnijih, imajući u vidu ekstremne vremenske uslove, koji su je pratili. To su prije svega kasni mrazevi, dugo ne zabilježene visoke ljetnje temperature, ekstremna suša i vjetar.

Iz kompanije navode da je usljed ovih razloga količina ubranog grožđa bila umanjena u odnosu na planiranu, ali sirovina je bila izuzetnog kvaliteta, tj. ova godina je po kvalitetu jedna od boljih. Posmatrajući 2017. u odnosu na 2016. godinu, ostvaren je rast troškova od devet odsto. Razlog rasta ukupnih troškova je u rastu troškova materijala i energije, kao posljedica povećanja proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine, a razlog svega navedenog je ubrzano flaširanje zbog investicije zamjene postojeće i time nabavke nove linije za flaširanje.

Na osnovu ovih rezultata, postignutih u prvih devet mjeseci, do kraja poslovne godine, na osnovu trendova prodaje se već sada, može zaključiti da će ovo biti još jedna uspješna poslovna godina Plantaža, sa veoma pozitivnim poslovnim rezultatom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top