Dobit NLB banke porastao za 18 posto

Grupa NLB je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 91,5 miliona neto dobiti, što je 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.  Matična banka imala je 53,9 miliona dobiti, izvijestio je RTV Slovenije.

Neto dobit na nivou matične banke se na godišnjem nivou povećala za sedam posto, pokazuje izvještaj o devetomjesečnom poslovanju NLB-a i NLB Grupe, objavljen na web stranici Ljubljanske berze.

Na dobre rezultate, uglavnom su uticali niži troškovi umanjenja i rezerviranja koja su na nivou Grupe iznosili 37,5 miliona eura, što je 39 posto manje nego u prethodnih devet mjeseci. U NLB-u su bili manji za 19 posto i dosegli su 49,9 miliona.

Niske kamatne stope i dalje utuiču na prihode Grupe. Neto prihodi su u prvih devet mjeseci sa 357,6 miliona eura bili za dva posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Na nivou NLB-a su ukupno iznosili 245,6 miliona i smanjeni za četiri posto.

Bruto volumen loših kredita smanjen je na nivou grupe u odnosu na kraj 2015. godine za 4,8 postotna boda, na 14,5 posto, ili 1,4 milijarde eura. U NLB je takođe smanjen za 4,8 postotna boda, na 11,7 posto ili 757 miliona eura.

Izvor:PortalAnalitika

Komentariši

Top