Dobit kompanije "Huawei" skočila za 25 odsto | Ekonomist

Dobit kompanije “Huawei” skočila za 25 odsto

Kineski telekomunikacijski div “Huawei” izvijestio je da mu je neto dobit u 2018. skočila 25 odsto uprkos “vanjskim smetnjama” povezanim s američkom kampanjom fokusiranom na optužbe za špijunažu.

Neto dobit prošle je godine dostigla 59,3 milijarde juana (8,8 milijardi dolara), stoji u saopštenju kompanije.

Ukupni su prihodi porasli 19,2 odsto, na 721,2 milijarde juana (107 milijardi dolara). U odjeljenju potrošačke elektronike prihodi su porasli 45 odsto.

U ključnom odjeljenju telekomunikacijske infrastrukture prihodi su smanjeni za 1,3 odsto, nakon 2,5-postotnog rasta u 2017.

“U predstojećem razdoblju učinićemo sve što je u našoj moći da se otresemo vanjskih smetnji, poboljšamo upravljanje i ostvarimo napredak u ostvarivanju naših strateških ciljeva”, poručio je predsjednikj izvršnog odbora Guo Ping.

“Huawei” je vodeći svjetski proizvođač opreme za novu 5G generaciju mobilnih mreža koja će pametnim telefonima osigurati gotovo trenutnu vezu, ali je na zapadnim tržištima naišla na otpor zbog straha od mogućeg pristupa Pekinga važnoj infrastrukturi.

Problem za kompaniju predstavlja i hapšenje finansijske direktorice Meng Vangdžo u decembru 2018. u Kanadi. Meng je uhapšena po nalogu SAD-a zbog optužbi da je kompanija zanemarila američke sankcije Iranu.

U odvojenom su slučaju dvije “Huaweijeve” podružnice ove godine optužene i za krađu poslovnih tajni američkog T-Mobilea.

Prilikom predstavljanja poslovnih rezultata Ping je ponovio da “Huawei” ne predstavlja sigurnosni rizik, naglašavajući da mu je dominantni položaj na tržištu osigurao poziciju ključnog igrača u uspostavi mreža 5G širom svijeta.

– Uvjereni smo da će kompanije koje odluče sarađivati s Huaweijem biti najkonkurentnije u 5G eri – naglasio je čelnik kineske kompanije.

– Zemlje koje odluče da rade sa Huaweijem osiguraće prednost u sljedećem talasu rasta na području digitalne ekonomije – dodao je.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top