Dobit CBCG 3,57 miliona eura | Ekonomist

Dobit CBCG 3,57 miliona eura

Centralna banka Crne Gore

Centralna banka Crne Gore lani je ostvarila neto dobit od 3,57 miliona eura, što je za 37 odsto više nego u 2017. To se navodi u Finansijskom izvještaju CBCG, koji je Savjet razmatrao. U izvještaju nezavisnog revizora dato je pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje CBCG.

– Prema podacima iz ovih izvještaja, ukupni ostvareni prihodi CBCG, u iznosu od 16,7 miliona eura, su za 17 odsto viši u odnosu na plan, odnosno 14 odsto viši u odnosu na 2017 – saopšteno je iz CBCG.

Kažu i da je utvrđeno racionalno trošenje u CBCG.

– Naime, ukupni troškovi zaposlenih zadržani su na nivou iz 2017. godine, dok su administativni troškovi izvršeni na nivou planiranih, a operativni su niži od planiranih za sedam odsto – saopšteno je iz CBCG.

Savjet je donio Odluku o raspodjeli dobiti CBCG za 2018. godinu, kao i Odluku o povećanju osnovnog kapitala CBCG za prethodnu godinu.

Savjet je usvojio Smjernice za izradu analize rizika i o faktorima rizika radi sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma kod obveznika koje nadzire CBCG, kroz koje se, na obuhvatan i jasan način, obveznicima kojima je CBCG nadzorni organ u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma pojašnjavaju njihove obaveze u ovom segmentu.

Savjet je usvojio Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za IV kvartal 2018. godine, koji pokazuju da su u ovom periodu kreditni standardi za privredu i stanovništvo ublaženi, kao posljedica povećane konkurencije na tržištu.

– Prema ocjeni banaka, izražena konkurencija na bankarskom tržištu rezultirala je smanjenjem kamatnih marži, provizija i naknada u posljednjem kvartalu 2018. godine. Rezultati ankete pokazuju i da je, tokom četvrtog kvartala prethodne godine, tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla – navodi se u saopštenju CBCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top