Do kraja godine kredit kod Svjetske banke | Ekonomist

Do kraja godine kredit kod Svjetske banke

Ministarstvo finansija očekuje da do kraja godine ugovori aranžman sa Svjetskom bankom (SB) koji bi bio zaključen u eurima, a u visini od 90 miliona dolara, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Prema kursu dolara od utorka, ta pozajmica bi bila oko 80 miliona eura.

“Tokom pregovora biće definisane sve finansijske pojedinosti aranžmana koje u ovom trenutku nijesmo u mogućnosti da saopštimo. Ministarstvo finansija aktivno pregovara sa SB oko cjelokupnog aranžmana koji bi podrazumijevao dvije tranše od po 90 miliona USD, a od kojih bi jedna trebalo da bude odobrena do kraja ove, a druga tokom naredne godine”, rekli su Vijestima iz Ministarstva, na čijem čelu je ministar Darko Radunović.

SB je u preporukama Crnoj Gori za javne politike za ovu godinu, navela da bi mogla da razmotri seriju od dva godišnja zajma za razvojnu politiku.

Cilj tih aranžmana bi bio smanjenje fiskalnog deficita, unaprjeđenje javnih finansija i održivosti finansijskog sektora. Uz to, ptipremljen je i projekat za poresku administraciju.

Za potrebe dodatnog finansiranja deficita, SB je preporučila Crnoj Gori razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o mogućem komplementarnom programu.

SB je upozorila da sadašnji model rasta Crne Gore posustaje i javni dug je neodrživo visok. Javni dug je na kraju prošle godine iznosio 2,54 milijarde EUR ili 67,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top