Direktorka "Huawei" traži da se brani sa slobode | Ekonomist

Direktorka “Huawei” traži da se brani sa slobode

Glavna finansijska direktorica kineske tehnološke kompanije “Huawei” Meng Vangžu zatražila je da presudu o izručenju u SAD čeka na slobodi zbog visokog pritiska i zabrinutosti za zdravlje dok se nalazi u zatvoru u Kanadi, navodi se u sudskim dokumentima.

Meng Vanžou je uhapšena u Kanadi 1. decembra i trenutno čeka odluku suda o izručenju Sjedinjenim Državama, a pod zakletvom je izjavila da je nedužna po pitanju optužbi za koje se tereti, prenosi Rojters.

Prema njenim riječima, završila je u bolnici zbog visokog pritiska nakon hapšenja.

Optužbe sa kojima se Mengova suočava u SAD dovode se u vezu sa time da je “Huawei” koristio svoju nezvaničnu podružnicu pod nazivom “Skajkom” kako bi pristupio tržištu Irana prilikom poslovanja, što bi bilo u suprotnosti sa američkim sankcijama.

Mengova je optužena za prevaru. Prema navodima tužioca, ona je uvjeravala banke da su “Huawei” i “Skajkom” bile odvojene kompanije, dok SAD smatraju da je u pitanju ista firma. Kanadski tužilac protivi se puštanju Mengove na slobodu uz kauciju, tvrdeći da ona ima velika sredstava i da namjerava da pobjegne iz zemlje i vrati se u Kinu.

S druge strane, njen advokat kaže da činjenica da finansijska direktorka ima izvanredne resurse ne može da bude faktor kojim bi se isključila kaucija.

Mengova je, inače, ćerka osnivača “Huawei” Rena Žengfeja. Kompanija “Huawei” jedan je od najvećih proizvođača telekomunikacione opreme i drugi na svijetu proizvođač pametnih telefona iza “Samsunga”, a ispred američkog “Epla”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top