Direktor ruske željeznice hoće da gradi najduži autoput na svijetu

Direktor ruske željeznice hoće da gradi najduži autoput na svijetu

Autoput od Londona do Njujorka mogao bi postati stvarnost ukoliko direktor Željeznica Rusije bude radio po svom.

Naime, kako piše Siberian Times, Vladimir Yakunin, direktor ruskih željeznica predložio je plan izgradnje autoputa kroz Sibir, koji bi povezao istočne djelove njegove zemlje sa Aljaskom, a koji bi prelazio i more koje povezuje Aziju i Sjevernu Ameriku.

Prema projektu Trans-Euroasian Belt Developmenta (TEPR), autoput bi bio konstruisan uz postojeću sibirsku željeznicu zajedno sa novom željezničkom infrastrukturom, ali i stanicama za ulje i gas.

“Ovo je međunarodni, međucivilizacijski projekat. Ovaj projekat bi svijetu trebalo da da novu dimenziju budućnosti i mora počivati na rukovođenju tehnologijama, a ne na njihovom hvatanju”, kazao je Yakunin.

Put bi prema ovom prijedlogu prolazio kroz cijelu Rusiju te se uvezivao sa postojećim saobraćajnim sistemima u zapadnoj Evropi i Aziji.

Udaljenost između ruskih istočnih i zapadnih granica je 10.000 kilometara.

Ali, u projektu još uvek nije definisano kako bi se prelazilo preko mora, a najkraća udaljenost kopna između Rusije i Aljaske iznosi blizu 88 kilometara.

Izvor: klix.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top