Direktor JP Morgana: Bitcoin je prevara

Izvršni direktor kompanije “JP Morgan” Džejmi Dimon izjavio je da je virtuelna valuta Bitcoin čista prevara i najavio da će otpustiti svakoga iz kompanije za koga sazna da trguje tom kriptovalutom.

“To jednostavno nije prava stvar i na kraju će eksplodirati”, rekao je Dimon. On se našalio da i njegova kćerka kupuje kriptovalutu koja je ove godine narasla za više od 300 odsto. “Ne kažem da treba da prodate Bitcoine u vrijednosti 100.000 dolara prije nego što se raspadne. Ovo nije savjet. Moja kćerka je kupovala Bitcoin kada mu je cijena narasla i sada misli da je genije”, rekao je on.

Svjetski mediji ga dalje citiraju: “To neće završiti dobro. Neko bi mogao da nastrada”. On je naglasio da će svaki zaposleni kompanije na čijem je čelu koji bude trgovao kriptovalutom biti otpušten. “To je protiv naših pravila i oni su glupi”, rekao je Dimon, dodavši da “ta valuta prosto ne može da funkcioniše, jer ne možete imati biznis u kom neko izmisli valutu ni iz čega i misliti da su ljudi koji to kupuju pametni”.

Dimon smatra da je bitcoin sličan tulipomaniji iz XVII vijeka, kada je cijena tulipana neizmjerno skočila da bi drastično pala 1637. godine, što je bio jedan od prvih spekulacijskih mjehura. Prema njegovim riječima, bitcoin može biti koristan “ako ste u Venecueli ili Ekvadoru ili Sjevernoj Koreji, ili ako ste diler drogom ili ubica”.

Nakon Dimonovih izjava Bitcoin je pao za dva procenta na cijenu. Njegovi komentari su uslijedili u momentu kada su neke od najvećih “faca” Vol Strita odlučile da prihvate kriptovalute.


 

Izvor: NE/RT

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top