Direktor Dojče Banke: Negativne kamate vode ka krahu finansijskog sistema

Sniženje kamatnih stopa na depozite ECB do minus 0,5 odsto je teško breme za finansijsko-kreditne organizacije, kaže direktor Dojče banke Kristijan Seving.

“U dugoročnoj perspektivi negativne kamate vode ka krahu finansijskog sistema”, rekao je Seving, a prenio “Blumberg”.

U Dojče banci smatraju da će im kamate do minus 0,5 odsto samo ove godine donijeti stotine miliona eura gubitaka. Sličnu situaciju očekuju i druge finansijske institucije, prenosi bankar.rs

Prema podacima rejting-agencije “Skoup Rejtings”, zbog takve politike ECB evropske banke su izgubile 23 milijarde eura od 2014. godine.

Juče je Savet direktora ECB sačuvao kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od nula odsto. Na tom pokazatelju se nalazi od marta 2016. godine. Kamata za depozite je smanjena do minus 0,5 odsto, sa 0,4 odsto, dok je marginalna kamatna stopa ostala na nivou od 0,25 odsto.

Regulator očekuje da kamate ECB ostanu na svojim sadašnjim ili nižim nivoima sve dok prognoze u vezi sa inflacijom ne dostignu 32 odsto, u okviru prognoziranog perioda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top