Diplomatska kriza: Lavrov otkazao posjetu Grčkoj | Ekonomist

Diplomatska kriza: Lavrov otkazao posjetu Grčkoj

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov otkazao je posjetu Grčkoj pošto je ona protjerala dva ruska diplomatska zvaničnika i zabranila dolazak druga dva u Grčku jer je utvrdila da su sabotirali njen sporazum o rješavanju spora s Makedonijom.

Tako je postala neizvjesna posjeta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, jer je Lavrov trebao da dođe na jesen radi njene pripreme.

Zbog krize u rusko-grčkim odnosima Cipras se u Atini hitno sastao s ministrom vanjskih poslova Nikosom Kocijasom. Poslije njihovog jednoipočasovnog sastanka je saopšteno da će Grčka odgovoriti odlučno kad god je pogođen njen suverenitet, ali i poručila da Vlada vodi stabilnu politiku unapređenja odnosa s Rusijom.

Još u srijedu su dva ministarstva vanjskih poslova javno razmijenila oštre riječi.

Najprije je predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, iz Moskve zaprijetila posljedicama zbog protjerivanja ruskih diplomata iz Grčke, a Ministarstvo vanjskih poslova Grčke je odgovorilo da je ta prijetnja primjer nepoštovanja i nerazumijevanja svijeta.

Moskva se još početkom ove godine usprotivila sporazumu Atine i Skoplja, a Grčka je prošle nedjelje odlučila da protjera dvoje ruskih diplomata i da zabrani dolazak drugo dvoje, jer je utvrdila da su organizovali, finansirali i podsticali grčke ekstremno deničarske krugove i crkvene zvaničnike da protestuju protiv sporazuma s Makedonijom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top