Berzanski indeksi i dalje rekordno visoko | Ekonomist

Berzanski indeksi i dalje rekordno visoko

Ulaganje u dionice može biti posebno profitabilno. To se barem kada su u pitanju razvijena tržišta, pokazalo kao dugoročno najisplativiji oblik ulaganja. Ali, takvo ulaganje nosi i značajan rizik, jer čak i najveće kompanije mogu da padnu u finansijske probleme zbog čega im cijena dionice značajno padne. Taj rizik se može značajno smanjiti ulaganjem u dioničke indekse koji se na mnogim tržištima trenutno nalaze na najvišim nivoma u istoriji.

Indeks je pokazatelj kretanja cijelog tržišta. Pojednostavljeno rečeno, na temelju promjene vrijednosti indeksa može da se vidi koliko su u prosjeku porasle ili pale sve dionice na određenom tržištu. Izračunava se na temelju kretanja cijena velikog broja kvalitetnih dionica.

Najpoznatiji dionički indeks na svijetu je Dow Jones Industrial Average (DJIA) i sastoji se od 30 velikih američkih kompanija (3M, American Express, Apple, Boeing, Caterpillar, Chevron, Cisco Systems, Coca-Cola, DuPont, ExxonMobil, General Electric, Goldman Sachs, The Home Depot, Intel, IBM, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase, McDonald's, Merck, Microsoft, Nike, Pfizer, Procter & Gamble, Travelers, UnitedHealth Group, United Technologies, Verizon, Visa, Wal-Mart, Walt Disney) i posljednjih 5 godina je porastao je čak 65%.

Porast najtrgovanijih svjetskih indeksa u posljednjih godinu dana:

FTSE (britanski): +5,92%

Dow Jones (američki): +10,30%

DAX (njemački): +26,68%

Nikkei (japanski): +34,55%

Trgovanje finansijskim izvedenicama na indekse je danas dostupno svima budući da ih u ponudi ima sve veći broj online brokerskih kuća.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dugoročno svi gore navedeni indeksi i dalje rasti, pa će im za godinu do dvije vrijednost gotovo sigurno biti više od sadašnje. Indeksi će rasti na temelju očekivanog poboljšanja privredne situacije u cijelom svijetu i ubrizgavanja velike količine novca u evropski finansijski sistem od strane ECB-a. Na rast dionica će uticati i komentari Janet Yellen, čelnice američke centralne banke, koja je u srijedu izjavila da ne planira da žuri s početkom zatezanja monetarne politike. Na temelju njenog govora investitori na finansijskim tržištima očekuju da se najvjerojatniji datum prvog podizanja kamatnih stopa sada pomjerio s aprila na septembar ove godine. To znači da će dodatnih nekoliko mjeseci novac biti lakše dostupan, što uvijek pogoduje rastu cijena dionica.

Trgujući indeksima na kratki rok moguće je ostvariti još veći profit, jer se pomoću takozvanog short sellinga profit može ostvariti i pri padu vrijednosti indeksa, kojeg se nakon toga može ponovo kupiti u očekivanju daljeg porasta.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top