Dionice ubrzale rast svjetskog bogatstva | Ekonomist

Dionice ubrzale rast svjetskog bogatstva

Rast globalne finansijske imovine u privatnom vlasništvu ubrzan je prošle godine, stoji u izvještaju Boston Consulting Groupe.

Prema tom izvještaju, vrijednost globalne finansijske imovine u privatnom vlasništvu prošle godine je povećana 5,3 posto na 166,5 milijardi dolara što je prvenstveno zasluga ubrzanog ekonomskog rasta i snažnog rasta dioničkih tržišta u mnogim djelovima svijeta. Poređenja radi, vrijednost imovine je 2015. uvećana 4,4 posto. Sve svjetske regije svjedočile su uvećanju imovine, no azijsko-pacifička regija još je jednom zasjela na čelo najbrže rastućih, sa 9,5 posto rasta na 38,4 milijardi dolara.

Zbog nesigurnosti uslijed Brexita zapadna Evropa je zabilježila umjeren rast od 3,2 posto na 40,5 milijardi dolara. Istok “starog kontinenta” rastao je bržih 5,6 posto na 3,6 milijardi dolara. Međutim, do kraja ove godine nivo finansijske imovine u Aziji i Pacifiku nadmašiće imovinu u Evropi dok bi do kraja 2019. Azija i Pacifik zajedno s Japanom nadmašili i Sjevernu Ameriku. Posljednji kontinent je prošle godine imao stopu rasta od 5,6 posto na 55,7 milijardi dolara.

Do kraja 2021. godine globalna imovina će rasti šest posto, a dosegnuće iznos od 223,1 milijardu dolara. Najveći dio globalne imovine – 43 posto – prošle godine je bio investiran u dionice, no izloženost toj investicionoj klasi zavisi od regije do regije. U dionicama se najviše drže imovina u Sjevernoj Americi, čak 70 posto, a ostatak u obveznicama i gotovini. Zapadni Evropljani u dionicama imaju 39 posto imovine, istok Evrope 24 posto, a Azija i Pacifik 23 posto. Najmanje je, svega 11 posto, u dionice uloženo u Južnoj Americi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top