Dionice Fejsbuka na rekordnom nivou | Ekonomist

Dionice Fejsbuka na rekordnom nivou

Fejsbuk (Facebook) je u drugom tromjesečju ostvario prihode od 9,3 milijarde dolara, 45 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a kako je snažno porasla i dobit, cijena dionice najveće svjetske društvene mreže dostigla je rekordni nivo.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Fejsbuka dostigla je u proteklom kvartalu 3,9 milijardi dolara, što je 71 posto više nego godinu dana prije.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za više od 50 posto, na gotovo 8 milijardi dolara, pa sada prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine 87 posto ukupnih prihoda Fejsbuka, dok su prije godinu dana činili 84 posto.

Oglašivači preusmjeravaju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Fejsbuk je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snepčeta (Snapchat) i Jutjuba (YouTube), koji takođe svakodnevno privlače milione posjetilaca.

Kako su poslovni rezultati bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Fejsbuka porasla je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Vol strita (Wall Street) za više od 4 posto, dostigavši rekordni nivo od 173 dolara.

Od početka godine cijena dionice Fejsbuka skočila je gotovo 44 posto.

 

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top