Dioničari Fejsbuka traže smjenu Marka Zakerberga | Ekonomist

Dioničari Fejsbuka traže smjenu Marka Zakerberga

Većina nezavisnih investitora, dioničara Fejsbuka, glasala je prošle sedmice za predlog da se Mark Zakerberg otpusti s mjesta predsjednika kompanije i dovede nezavisni predsjednik. Zakerberg, pak ima većinu u odboru dioničara i ne mora da poštuje njihove odluke.

Prema rezultatima glasanja na godišnjem sastanku dioničara Fejsbuka, 68 odsto vanjskih investitora želi da se zaposli nezavisni predsjednik. Prošle godine, broj dioničara koji su to podržali bio je 51 odsto, podsjeća Business Insider.

Ipak, pored podrške, predlog nije prošao, jer Zakerberg kontroliše dioničko glasanje, što znači da ne mora prihvatiti zahtjeve vlasnika drugih dionica.

– Arogancija nije zamjena za dobro korporativno upravljanje – kazao je Majkl Konor, koji je pomogao koordiniranje “aktivističke akcije” među investitorima Fejsbuka.

Fejsbuk je rezultate glasanja objavio u ponedjeljak. Prema analizi rezultata, koju je objavio “Open Mic”, organizacija koja radi sa aktivistima dioničarima da se zbace korporativni upravitelji iz američkih najvećih kompanija – nezavisni dioničari u većini su podržali dva prijedloga da se oslabi moć Marka Zakerberga.

Čak 68 odsto običnih investitora, koji nijesu članovi Upravnog odbora, želi da zbaci Zakerberga i dovede nekoga nezavisnog da predsjedava Odborom Fejsbuka.

Navodno su dioničari nezadovoljni kako je Zakerberg reagovao nakon serije skandala koji se vežu za ovu društvenu mrežu – jedno je miješanje u američke izbore 2016. godine, a drugo je veliki skandal “Cambridge Analytica”. Oni smatraju da bi se kompanija oporavila uz nezavisnog predsjednika koji bi na odgovornost pozvao Zakerberga i njegov top tim.

“Business Insider” dodaje da su cijene dionica Fejsbuka dramatično pale prošle godine nakon “Cambridge Analytica” skandala, te se još nijesu oporavile. Cijena dionice je 25. jula prošle godine bila 217.50 američkih dolara (397.30 KM), dok je ovog ponedjeljka bila 164.15 američkih dolara (286.26 KM).

Pored navedenog, 83,2 odsto vanjskih dioničara podržalo je prijedlog da se odbaci dualna klasa vlasničke strukture. Trenutno, dioničari A klase imaju jedan glas za svaku dionicu, dok dioničari B klase imaju deset glasova za svaku dionicu – menadžment i šefovi kontrolišu dionice B klase.

Zakerberg je vlasnik više od 75 odsto dionica B klase, što znači da ima oko 60 odsto kontrole prilikom glasanja. On i kolege odbile su planove nezavisnih dioničara.

Konor, izvršni direktor “Open Mica”, kazao je kako su rezultati jasna poruka upravljačima Fejsbuka: “Zakerberg i Fejsbuk moraju slušati šta kažu dioničari”.

– Investitori su zabrinuti i žele promjenu – dodao je Đžonas Kron, koji upravlja aktivističkim dionicama iz društva “Trillium Asset Management” i koji je predložio nezavisnog predsjednika Odbora.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top