Dionica Alibabe pala 9 posto, Jack Ma u jednom danu izgubio 1,4 milijarde dolara | Ekonomist

Dionica Alibabe pala 9 posto, Jack Ma u jednom danu izgubio 1,4 milijarde dolara

Cijena dionice Alibaba Group pala je u četvrtak gotovo 9 posto, čime je izbrisano više od 25 milijardi dolara tržišne vrijednosti, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati te kineske kompanije za e-trgovanje.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, prihodi najveće svjetske kompanije za e-trgovanje iznosili su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 4,22 milijarde dolara, što je 40 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije, ali manje od procjena analitičara od 4,45 milijardi. Dobit Alibabe pala je, pak, 28 posto.

Zbog toga je cijena dionice te kompanije u četvrtak u jednom trenutku potonula gotovo 10 posto, što je njen najveći dnevni pad otkako je prije četiri mjeseca ta kompanija provela rekordnu inicijalnu ponudu dionica u svijetu vrijednu 25 milijardi dolara.

“Ulagače je razočarao nedovoljan rast prihoda. Kada je Alibaba nedavno poručio da će se širiti i investirati, ulagači su očekivali snažan rast prihoda, no oni nisu porasli kao što se očekivalo”, kaže Tian Hou, analitičar u kompaniji TH Capital.

Bruto trgovački obim ili zbir svih Alibabinih online trgovačkih transakcija, porastao je u proteklom tromjesečju 49 posto, na 127 milijardi dolara. Pritom je udio trgovanja na mobilnim uređajima, pametnim telefonima i tabletima, dosegao 42 posto ukupnog trgovačkog obima, dok je u prethodnom kvartalu iznosio 36 posto.

Broj mobilnih mjesečno aktivnih korisnika Alibabinih usluga dosegao je u proteklom kvartalu 265 miliona, gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ukupan broj aktivnih korisnika Alibabe porastao je, pak, na 334 miliona, 27 miliona više nego u prethodnom kvartalu, premašivši ukupan broj stanovnika u SAD-u.

Uprkos tome, cijena dionice Alibabe pala je u četvrtak na Wall Streetu gotovo 9 posto, na 88 dolara, čime je izbrisano oko 25 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije.

Još nedavno cijena dionice Alibabe iznosila je oko 95 dolara, a tržišna vrijednost kompanije više od 230 milijardi dolara.

Nakon jučerašnjeg pada cijene dionice, Jack Ma, koji je Alibabu osnovao prije 15 godine u iznajmljenom jednosobnom stanu i prilikom javne ponude dionica kompanije preko noći postao najbogatiji Kinez, izgubio je 1,4 milijarde dolara, procjenjuje agencija Bloomberg.

Prema Bloomberg Billionaries Indeksu, Jack Ma sada posjeduje imovinu vrijednu 26,3 milijarde dolara, pa više nije najbogatiji Kinez. Za 400 milijuna dolara bogatiji je građevinski magnat Wang Jianlin.

 

Izvor: Hina
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top