Dijele otkaze da stabilizuju finansije | Ekonomist

Dijele otkaze da stabilizuju finansije

Kako bi stabilizovali finansijsku situaciju u kompaniji koja je dugo godina bila izložena gubicima Toščelik je donio odluku o ukidanju određenih radnih mjesta, saopšteno je iz te kompanije. Ističu da su takvu odluku donijeli nakon iscrpnog pregleda cjelokupne organizacije, i sa velikim žaljenjem. Jednom broju zaposlenih, dodaju, povećali su zarade.

Zbog, kako su kazali, pogrešnih informacija koje su ovih dana objavljivali različiti izvori kompapanija Toščelik se javnosti obratila saopštenjem za javnost.

“U uslovima globalnog tržišta, a kako bi se prevazišla oštra konkurencija na međunarodnom tržištu i kako bi se postigla održivost u radu i garantovao profit i kontinuirani prihod za naše zaposlene, obavezni smo da preduzmemo potrebne mjere za balansiranje troškova i prihoda, te smo nedavno odlučili da prođemo kroz restrukturiranje radi poboljšanja efikasnosti i produktivnosti”, navodi se u saopštenju kompanije Toščelik.

Kao rezultat toga, kažu da su morali da otkažu “neke pozicije u organizaciji kroz proces sistematizacije koji je legitiman način restrukturiranja”.

“Teška odluka o ukidanju određenih radnih mjesta je donijeta nakon iscrpnog pregleda naše cjelokupne organizacije, i sa velikim žaljenjem. Kao rezultat ovog procesa, a postupajudi u skladu sa zakonom, donijeli smo odluku da zaposlenima čije su pozicije postale višak ponudimo dodatnu otpremninu”, ističe vlasnik Željezare Nikšić.

Koliko zaposlenih je dobilo otkaz, nijesu precizirali.

“Kao i svaka privatna kompanija i članica Toščelik grupe, koja je među prvih 100 globalnih proizvođača čelika, kompanija ‘Toscelik Alloyed Engineering Steel’ ima zadatak da postigne profit u cilju održivog poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da imaju i zadatak da se brinu o zaposlenima i da im pruže zadovoljavajući i dugogodišnji radni vijek.

“U skladu sa tim zadacima, u posljednjih šest godina uvijek smo zaposlenima isplaćivali zarade na vrijeme, bez izuzetka, a nedavno, kao odgovor na zahtjev naših zaposlenih iz proizvodnih pogona, donijeli smo odluku da usvojimo taj zahtjev i da im povećamo zarade”, kazali su predstavnici kompanije.

Oni su dodali da je proizvodnja kovanih čelika suočena sa neizvjesnom globalnom trgovinskom ekonomijom, povećanjem konkurencije na međunarodnom tržištu i smanjenje cijena zbog jeftinih azijskih proizvođača.

“Ti teški uslovi na tržištu su rezultirali bankrotiranjem nekoliko istočno-evropskih proizvođača u prethodnim godinama”, dodali su predstavnici kompanije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top