Deutsche Telekom predstavio koncept nove evropske mreže

Deutsche Telekom predstavio koncept nove evropske mreže

Deutsche Telekom je na Mobile World Congressu u Barseloni predstavio koncept nove evropske mreže. Takođe, ova kompanija je, u tri od ukupno deset zemalja u DT Grupi, pokrenula jedinstvenu uslugu na novoj evropskoj mreži. U skladu sa tim, Hrvatska, Mađarska i Slovačka od sada mogu da koriste proizvode sa standardizovane platforme.

„Treba nam još Evrope. U skladu sa tim, ovdje danas postavljamo potrebni tehnološki kamen temeljac. Zahvaljujući sopstvenoj evropskoj mreži i prekograničnoj infrastrukturi, moći ćemo i sami uticati i donositi odluke, a ne samo plesati kako sviraju SAD i Azija“, istakao je glavni izvršni direktor Deutsche Telekoma Timotheus Hoettges na sajmu Mobile World Congress u Barseloni.

„Jako nam je drago što je Hrvatska jedna od tri zemlje u kojoj lansiranjem prve jedinstvene usluge započinje novi koncept evropske mreže kojem je jedna od ključnih okosnica TeraStream koji je upravo Hrvatski Telekom testirao prvi u svijetu. Ponosni smo što su upravo stručnjaci HT-a razvili uslugu Cloud VPN koja je od danas, osim u Hrvatskoj, dostupna i u Mađarskoj i Slovačkoj“ rekao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

„Prva smo multinacionalna telekomunikacijska kompanija koja zaista može iskoristiti sinergije koje nastaju kada nacionalne kompanije sarađuju. To je naš master plan za digitalizaciju Evrope. Umjesto deset fabrika u deset različitih zemalja za deset različitih rješenja, imaćemo centralizovane proizvodne pogone za sve,“ objasnila je Klaudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma odgovorna za Evropu i strateško upravljanje tehnologijama. „Naše nacionalne kompanije će moći da uzmu standardizovane sastavne dijelove proizvoda iz središnjeg kataloga i sastaviti ponudu prilagođenu stanju na tržištu u njihovim regijama. Na taj način možemo da uravnotežimo lokalnu raznolikost s efikasnim modelom proizvodnje. Počeli smo da planiramo 2013. godine i nastavićemo u istom smjeru kako bismo do 2020. izgradili srednjeevropsku mrežu fabrika.“

Deutsche Telekom će zadovoljiti sve preduslove takvog tehnološkog predvodništva do 2018. godine, i to širenjem i transformacijom svoje infrastrukture. Osim toga, uložiće više od šest milijardi eura u dalji razvoj svojih mreža do 2018. „Dosljedno radimo na tome, a u međuvremenu svake sedmice prebacujemo do sto  hiljada korisničkih linija širom Evrope na IP tehnologiju“, dodala je Nemat. „Trenutno nijedna druga kompanija ne nosi više linija od Deutsche Telekoma u Evropi.“

Više od osam miliona linija već je prebačeno na IP tehnologiju u Evropi – samo u Njemačkoj prebačeno je pet miliona linija. Do kraja 2018. godine sve će mreže iz DT Grupe govoriti istim jezikom: IP-ovski. Shodno tome, Grupa će moći upravljati tim mrežama putem središnjeg sistema. Zahvaljujući daljem širenju na evropska tržišta, do 2018. godine oko 95 posto stanovništva moći će koristiti isključivo brzu LTE mrežu za mobilno spajanje na internet. Do 2020. godine sve radijske stubovi DT Grupe u Evropi će biti opremljeni LTE tehnologijom. Osim toga, Deutsche Telekom je i ključni pokretač globalne standardizacije sljedeće generacije mobilnih komunikacija – 5G mreže – i to zahvaljujući predsjedavanju inicijativom za mobilne mreže sljedeće generacije (Next Generation Mobile Networks Alliance).

Do 2018. godine polovina svih domaćinstava spojenih na mrežu Deutsche Telekoma u Evropi će moći da surfuju internetom putem širokopojasnih veza, i to brzinama od najmanje 100 Mbit/s. Dalje, u nadolazećim godinama će oko 12 posto domaćinstava dostizati brzine u fiksnoj mreži od 500 Mbit/s. Deutsche Telekom će to ostvariti prvenstveno kombinovanjem optičke tehnologije i novih tehnologija kao što su G.fast i Super Vectoring, koje će postepeno uvoditi širom Evrope s obzirom na restrukturiranje infrastrukture.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top