Deset stvari koje će vam pomoći da se opustite prije prezentacije | Ekonomist

Deset stvari koje će vam pomoći da se opustite prije prezentacije

Ljudski mozak počinje da funkcioniše istog trena čim se rodite i ne prestaje sa radom sve dok ne krenete da održite govor u javnosti“ – George Jessel, glumac.

Petnaest minuta prije nego treba da održite važnu prezentaciju, suviše je kasno da mijenjate govor, kaže predsjednica Well Said, Inc. Darlene Price.Ona savjetuje, da prije nego se popnete za govornicu, iskoristite 15 minuta da pripremite mozak i tijelo za prezentaciju. U tome vam mogu pomoći sljedećih deset savjeta:

1. Pođite do toaleta.

Trema i strah mogu da utiču tako da vam se ide do toaleta, čak i ako nemate potrebu za tim. Da ne biste rizikovali, isplanirajte odlazak neposredno prije prezentacije.

2. Provjerite konferencijsku salu i audio-vizuelna podešavanja.

Kao govornik, provjerite da li je okruženje dobro, raspored sjedenja ispravan, kao i da li su rasvjeta i mikrofonija podešene kako treba.

3. Upoznajte se i pozdravite se publikom prije nego krenete da pričate.

Pružite ruku i popričajte sa što više ljudi. Ovim ćete pokazati publici da se pristupačni, a možete čak naučiti i nekoliko imena i problema koje ćete spomenuti tokom prezentacije, savjetuje Price.

4. Udahnite nekoliko puta duboko.

Od straha zna da se stisnu grudni mišići i mišići grla, a to možete izbjeći tako što ćete udahnuti duboko nekoliko puta. Ne potcjenjujte moć dubokog i sporog uzdaha i izdaha, koji će vam izjednačiti količinu kiseonika u plućima i mozgu i omogućiti organizmu normalno da funkcioniše.

5. Izvježbajte prvi minut prezentacije u sebi.

Bez obzira kako ćete početi prezentaciju, da li pitanjem, pričom o sebi ili statistikom, prođite nekoliko puta prvih par rečenica u glavi. Kada znate tačno kako ćete početi, to vam daje samopouzdanje i stvara jak prvi utisak.

6. Fokusirajte se na pozitivne misli i slike.

Ako to uradite smanjićete stres i povećati osjećaj blagostanja i kontrole. Zamijenite misao „ja sam nervozna i nespremna“ sa pozitivnim izjavama kao što su „ja sam stručnjak za ovu oblast“, „ja ću to ispričati vjerodostojno i uvjerljivo“.

7. Smijte se.

Ostanite pozitivini, sa osmjehom na licu prije nego započetne prezentaciju. Smijanje pomaže da vam se tijelo opusti, jer se sminjanjem otpušta endorfin u mozgu koji opušta nerve i stvara pozitivan stav.

8. Ispijate vodu sa limunom.

Ovo će spričiti da vam se usta suše. Price savjetuje da izbjegavate hladna i gazirana pića i mliječne proizvode, a neka vam na dohvatu ruke uvijek bude voda sa limunom.

9. Razgibajte se.

Osamite se negdje na par minuta i lagano se istegnite, prošetajte hodnikom i uradite par vježbi. Ovo će vam pomoći da tijelo oslobode viška energije.

10. Budite u stojećem položaju nekoliko minuta prije nego počnete predavanje.

Ako ste domaćin prezentacije ili govornik, svakako ćete stojati. Ukoliko ste jedan od učesnika agende, a nijeste još na redu da održite govor, ustanite i budite u tom položaju nekoliko minuta. Price objašnjava da je sjedenje pasivno i neaktivno, dok stojanjem omogućavate tijelu da se zagrije i akumulira energiju.

Izvor: businessinsider.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top