Derivatima bitcoina trgovaće se na američkim tržištima kapitala

Tri su američke berze na kojima se trguje finansijskim instrumentima dobile odobrenje od Federalne komisije za trgovanje terminskim ugovorima (CFTC) da započnu trgovanje “futures” ugovorima vezanima uz bitcoin.

Ova je kriptovaluta, podsjetimo, ove nedjelje dostigla cijenu od 10, pa potom i 11 hiljada dolara, da bi potom uslijedila manja korekcija. Međutim, nakon vijesti o pokretanju trgovine terminskim ugovorima cijena je ponovno poletjela uvis.

Terminski (futures) ugovor je vrsta finansijskog derivata, sporazum između kupca i prodavca o razmjeni određenih roba, npr. vrijednosnih papira ili proizvoda, po posebnoj cijeni na neki budući datum određen ugovorom. “Futures” ugovori, dakle, omogućiće investitorima i špekulantima da se “klade” na cijenu bitcoina u budućnosti te tako zarađuju na njenim fluktuacijama bez da ulažu u samu kriptovalutu.

Ovaj je događaj od inaročitog značaja za cijelu bitcoin zajednicu jer na određeni način pokazuje da bi finansijske institucije na Wall Streetu mogle polako početi prihvatati kriptovalute kao mainstream finansijske instrumente. Uvođenje trgovanja terminskim ugovorima biće moguće koristiti uobičajene tehnike zaštite od rizika koje su poznate u trgovanju ostalim vrijednosnim papirima (hedging), pa će dati investitorima veću fleksibilnost i mogućnosti smanjenja rizika.

Prvi futures ugovori vezani uz cijenu bitcoina na tržište će biti pušteni već u ponedjeljak, 18. decembra, na berzi CME u Chicagu. Cijena bitcoina je na krilima dobrih vijesti u petak ponovno uzletjela prema nivou od 11.000 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top