Depoziti u bankama 1,72 milijarde eura | Ekonomist

Depoziti u bankama 1,72 milijarde eura

Banke su na kraju februara odobrile kredite od ukupno 2,69 milijardi eura, što je rast od 0,8 odsto na mjesečnom nivou. Ukupni depoziti stanovništva na kraju februaru iznosili su oko 1,72 milijarde eura, pokazuju podaci CBCG.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na februar prošle godine odobreno je 10,7 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju februara bio je niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 78,8 odsto.

Ukupni depoziti su na kraju februara u odnosu na januar bili neznatno veći i iznosili su 3,24 milijarde eura, dok su na godišnjem nivou porasli 14,1 odsto.

Oročeni depoziti činili su 37,9 odsto ukupnih, a oni po viđenju 61,3 odsto. Preostalih 0,8 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti tri mjeseca do jedne godine, 51,8 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 36,1 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju februaru iznosili su oko 1,72 milijarde eura, 0,9 odsto više nego u januaru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 11,1 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 45,1 odsto, a oni po viđenju 54,9 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top