Delegacija EBRD-a u posjeti Crnoj Gori | Ekonomist

Delegacija EBRD-a u posjeti Crnoj Gori

Zadovoljni smo dosadašnjom uspješnom saradnjom i nadamo se da će se ona nastaviti u oblastima infrastrukture i javno-privatnog partnerstva, kazao je prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgen Rigterink na sastanku sa ministrom finansija Darkom Radunovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Radunović je Rigterinki predstavio postignuto u prethodnom periodu, naglasivši dobre rezultate po pitanju značajnog ekonomskog rasta tokom 2017. i 2018. godine.

– Takođe, informisao ih je o namjeri da se u toku ove godine sprovedu strukturne reforme: optimizacija broja izvršioca u javnom sektoru na centralnom i lokalnom nivou, kao i da se usvoji Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga čija implementacija će dovesti do reforme Poreske uprave – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se usvajanjem Zakona o javno-privatnom partnerstvu, izmjenama Zakona o koncesijama i novim Zakonom o javnim nabavkama doprinijeti daljem razvoju Crne Gore i stvoriti pretpostavke za realizaciju razvojnih projekata.

– Radunović je podsjetio je da je tokom 2018. godine promjena izgleda kreditnog rejtinga doprinijela izlasku na međunarodno tržište eurobondova, kao i dobijanju prve garancije Svjetske banke za razvojnu politiku – PBG1, u kontekstu refinansiranja dijela javnog duga – ističu u Ministarstvu.

Rigterink je, pak, kazao da su strategijom EBRD-a za Crnu Goru definisane oblasti buduće saradnje na kojima će biti dalji fokus.

– Povećanje konkurentnosti privatnog sektora kroz razvoj poljoprivrednih trgovinskih lanaca i povratnih veza u turizmu, zatim poboljšanje povezivanja i regionalne integracije kroz širenje prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza, kao i nastavak podsticanja prelaska na zelenu ekonomiju, uključujući i održivi turizam – naveo je on.

Sastanku su prisustvovali i državna sekretarka u Ministarstvu finansija Nina Vujošević, kao i generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović.

Susretu sa Rigterinkom prethodio je sastanak Radunovića sa članom Odbora direktora u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Remigi Vincapom, na kom je ministar prezentovao trenutnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top