Dejvid Kameron ide stopama Margarete Tačer

London/Beograd — Britanski premijer Dejvid Kameron ustanovljava fond namijenjen pomoći istočnoevropskim zemljama da se “odupru pritisku iz Rusije”, piše više britanskih medija.

Tzv. “Fond za dobro upravljanje” će u 2015. i 2016. raspolagati sa 20 miliona funti (28 miliona eura), a kako je formulisano “biće namijenjen jačanju demokratskih institucija u oblastima u kojima se strahuje od ruskog uticaja”, prenose Skaj njuz i agencija Blumberg.

Uzor za ovaj program je “Nou-hau fond” britanske premijerke Margaret Tačer iz 1989, koji je bio namenjen “razvoju privrede, upravljanja i institucija” u zemljama iz sovjetske sfere uticaja, kao što su bile tadašnja Čehoslovačka, Mađarska i Poljska.

Saznaje se da će pet miliona funti iz Kameronovog fonda biti namijenjeno Ukrajini, a ostatak Moldaviji, Gruziji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Među ciljevima fonda su borba protiv korupcije i reformisanje ključnih tržišta, kao što su banke i tržište energetike.

U Dauninig stritu navode da su tražili države za koje postoji opasnost da postanu “nova Ukrajina” i da bi fond trebalo posmatrati kao dugoročnu investiciju koja će štititi zemlje koje Vladimir Putin sada nadgleda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top