Decenija „Perperzone”: Poslovni blog je investicija koja se dugoročno isplati | Ekonomist

Decenija „Perperzone”: Poslovni blog je investicija koja se dugoročno isplati

Neograničene mogućnosti koje je savremenom poslovanju donio internet uslovile su i potrebu da gradimo poslovni profil pomoću kojeg ćemo na najjednostavniji način objediniti sve ono čime se u oblasti kojom se bavimo želimo predstaviti, a što ne može stati u CV. Upravo zbog toga poslovni blog može biti idealan svjedok evolucije našeg profesionalnog pristupa, širenja područja naših ličnih interesovanja i usavršavanja u kojem smo ostavili lični pečat.

Predstavljajući lično iskustvo aktiviranja poslovnog bloga želim da ohrabrim sve koji namjeravaju da ostave trag u ukupnom procesu stvaranja kritičke svijesti o pojavama o kojima i dalje samo dozirano i filtrirano saznajemo iz mainstream medija. Ovdje posebno stavljam akcenat na blogovanje o ekonomskim i finansijskim temama, budući da značajan dio  javnosti nakon saopštene informacije i dalje ostaje u nedoumici koliko je određeni potez kompanije ili javne institucije koristan ili štetan. Pored toga što je naša lična karta u internet svijetu, poslovni blog je i poseban vid ulaganja u sopstveni imidž, zbog čega je preporučljiv preduzetnicima i onima koji traže put ka usavršavanju.

Tog ljeta 2007. godine, nedugo nakon što sam diplomirala i pokušavala da se sa američkog vratim crnogorskom načinu življenja, pored brojnih razlika koje je nakon nekih novih saznanja trebalo prihvatiti, prelazak sa dolarskog na eurizovano tržište takođe je bilo ono što otvara prostor za istraživanje. Otvarajući pitanje zašto Crna Gora koristi euro umjesto sopstvene valute, a u želji da nakon hiljada i hiljada stranica studentskih radova ne zapostavim pisanje na engleskom jeziku koje je prestalo da mi bude svakodnevica, odlučila sam da pokrenem blog.

Blogovi su tada bili sve učestalija forma kojoj su pribjegavali brojni autori koji nijesu željeli da robuju tada ipak vidljivoj novinarskoj formi, već da sopstvena zapažanja predstave na autentičan način. Rastući je bio i broj online servisa i sajtova koji su korisnicima omogućavali objavljivanje sadržaja, a sve to potpuno besplatno, posebno pomoću WordPressa ili BlogSpota.

Neka vrsta upozorenja da bi trebalo obratiti pažnju na koncept i sadržaj predstavljao je i natpis „just another wordpress site” koji se pojavljuje prilikom kreiranja naloga. Izgledalo je kao da mi WP govori da je, ako se ne želi biti dosadan, potrebno biti drugačiji. Interesovanje za proučavanje eura, kao finansijskog fenomena bilo je presudno za odabir teme, dok je traganje za razlozima odsustva crnogorskog monetarnog suvereniteta doprinijelo nazivu. Kako sam zbog rješavanja sitnih nedoumica vezanih za sadržaj propustila priliku da blog startuje „od prvog”, za datum je simbolično odabran 07.07.07. i to prvobitno kao stranica unutar već postojećeg „Nalivpera“, koje je tada predstavljalo galeriju mojih crteža.

Perperzona je nakon toga dobila sopstvenu WP stranicu, a od 2012. i .me domen. Istoimena kolumna objavljivana je svakog ponedjeljka u dnevnom listu Pobjeda od avgusta 2012. do novembra 2014. godine. Dostupna statistika pokazuje da je do sada u radovima drugih autora citirana više od 200 puta, uključujući i to da je navedena u literaturi tridesetak seminarskih, devet diplomskih, šest magistarskih i četiri doktorska rada autora širom Evrope, budući da su centralni motiv istraživanja i pisanja većinu vremena bile politika Evropske centralne banke i njene implikacije na članice eurozone i druge zemlje korisnice jedinsvene valute. Tematikom je od 2013. dominantno obuhvaćen fenomen elektronskog novca i kriptovaluta. Blogom su obuhvaćeni arhiva tekstova objavljenih od 2009. do 2016. u crnogorskim dnevnim listovima Vijesti, Pobjeda i Dnevne novine, portalima E-Balkan, Bankar i Ekonomist, prevodi rađeni za potrebe ovih medija sa engleskog, francuskog, italijanskog i slovenačkog jezika, kao arhiva drugih publikacija i izjava, ali i čitav spektar tema vezanih za FinTech dešavanja.

Priznajem, konstantno nezadovoljstvo sadržajem, u smislu da on nikada nije bio pozicioniran na najpregledniji načijn, navela me je da nekoliko puta mijenjam dizajn i ubacujem nove stranice. Tek kasnija saznanja vezana za SEO pokazala su mi da su neke druge stvari ipak bitnije. Ono što je odlučujuće je dobro osmisliti sadržaj, sve drugo može se postići uz nekoliko prijateljskih savjeta ili par tutorijala. Nikada nijesam bila jedan od onih bloggera koji su toliko daleko otišli da su na svoj rad unijeli dragocjene savjete pravih poznavalaca ove oblasti, niti sam željela da moj blog bude toliko „profesionalan“, jer bilo šta što radim nikada nije bilo najprepoznatljivije po perfektnoj formi. Dakle, postoji vidljiva razlika između istinskih, strastvenih bloggera i nas koji bloggujemo o nekim temama, pri čemu je i jednima i drugima u konačnici rezultat internet adresa koja je ogledalo našeg rada.

Bez lažne skromnosti, budući da mi je blogovanje donijelo nekoliko izuzetno vrijednih poslovnih prilika, svima koji žele da se predstave onim što ne mogu tek tako zakačiti kao attachment budućem saradniku savjetujem da poikrenu ovu vrstu online arhiviranja sopstvenih razmišljanja o odabranim temama. Za razliku od blogova o modi, gastronomiji ili putovanjima, poslovni blogovi nijesu veliki mamac za sponzore i to što pišete se često ne može u trenutku naplatiti, ali je isplativo na duže staze.

Za kraj, u skladu s brojem sedam, koji je obilježio nastanak Perperzone, ostavljam sedam savjeta za buduće bloggere u ovoj oblasti.

1. Izradite sopstveni imidž

Bez obzira na to da li vodite lični poslovni online dnevnik ili pišete u ime kompanije koju vodite, blog treba da bude simbol vaše prepoznatljivosti. Počevši od naziva, kojeg čitaoci treba da dovedu u jasnu vezu sa autorom, online identitet i simbolika stvari su koje ne treba zanemarivati. 

2. Budite jasni i laicima

Od blogera se ne očekuje da u svakom članku zadovolje novinarsku „Five Ws“ formu (What, Who, Where, When, Why), niti da odgovore na sva pitanja vezana za neku temu, ali je poželjno da, za početak, makar ne zbunjuju čitaoca. Stručne termine, ukoliko su zastupljeni, poželjno je objasniti, čime sebi otvarate prostor za veću čitanost.

3. Njegujte izražavanje sa stilom

Gramatika i pravopis elementarni su preduslov da neko ozbiljan uopšte obrati pažnju na stavove. Specifičnost u izražavanju jedna je od najcjenjenijih karakteristika blogovanja. Ako vas pojam ili situacija o kojoj pišete asocira na filmsku scenu, stihove pjesme ili neki citat – ne propustite priliku da ih navedete, naravno, dozirano, bez pretjerivanja.

4. Dvojezičnost

Najširu publiku dobiju oni blogovi koji su na jeziku ili jezicima koje govori veći broj ljudi. Nije neophodno, ali je veoma poželjno da, bilo redovno ili povremeno, o najvažnijim stvarima objavljujete članke na engleskom jeziku. Prije ili kasnije predstavljanje u drugoj zemlji pokaže se kao neophopdno.

5. Ponudite više kategorija

Čak i ukoliko poželite da blogujete o samo jednoj temi, pojedini tekstovi će se razlikovati, zbog čega je poželjno svrstati ih u nekoliko kategorija. Blogovi koji imaju samo početnu stranicu nakon određenog vremena izgledaju veoma nepregledno, pa je taj pristup poželjno izbjegavati.

6. Koristite što više besplatnog

Servisi WordPress i Blogger nude mnoštvo besplatnih opcija, od dizajna do alatki koje se dodaju stranicama, zahvaljujući čemu nije teško imati veoma lijep i profesionalan blog, uz minimum finansijskih ulaganja, odnosno, tek uz onoliko koliko košta zakup domena, u slučaju da poželite sopstveni.

7. Dijeljenje i predstavljanje

Objavljene članke je poželjno dijeliti na društvenim mrežama, a budući da je riječ o poslovnom blogovanju, najpreporučljiviji je LinkedIn, ali i Twitter i Facebook. Adresu poslovnog bloga uvijek upišite u CV, vizit-kartu i potpis e-maila.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top