Deatonu Nobel za analizu potrošnje i siromaštva

Deatonu Nobel za analizu potrošnje i siromaštva

Makroekonomista Angus Deaton doprinio je razumijevanju izbora pri potrošnji.

Britanski ekonomista Angus Deaton dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju za 2015. godinu za analizu potrošnje, siromaštva i blagostanja, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija. „Da bi kreirali ekonomsku politiku koja promoviše blagostanje i smanjuje siromaštvo, prvo moramo razumjeti individualne izbore pri potrošnji. Više od bilo koga drugog, Angus Deaton je unaprijedio to razumijevanje“, navela je Akademija, a prenosi Reuters.

Deaton, jedan od vodećih mikroekonomista u svijetu, rođen u Škotskoj, a diplomirao, magistrirao i doktorirao je na univerzitetu Cambridge sa tezom „Modeli potrošačke traženje i njihova primjena u Ujedinjenom kraljevstvu“. Po okončanju školovanja predavao je na Cambridgeu. Bio je profesor ekonometrije na univerzitetu Bristol do 1983. godine, kada je prešao na univerzitet Princeton, gdje predaje međunarodne odnose i ekonomiju. Potrošačke navike Deaton, koji ima i američko državljanstvo, bio je predsjednik Američke ekonomske asocijacije 2009. godine, a u aprilu 2015. godine postao je član američke Nacionalne akademije nauka. Teme njegovih istraživanja su potrošačke navike u bogatim i siromašnim državama, mjerenje siromaštva u Indiji i širom svijeta, kao i analize potrošnje domaćinstava. Nobelova nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. godine, a ovogodišnje priznanje vrijedno je osam miliona švedskih kruna (978.000 dolara). Dodjelom nagrade za ekonomiju završena je dodjela ovogodišnjih Nobelovih nagrada, pošto su prošle sedmice proglašeni laureati za biologiju, fiziku, hemiju, književnost i mir.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top