DAX indeks najuticajniji, a S&P500 najsigurniji za ulaganje | Ekonomist

DAX indeks najuticajniji, a S&P500 najsigurniji za ulaganje

 Trgovanje berzanskim indeksima na CFD-ije jedan je od najbrže rastućih načina ulaganja, jer su ulagači posebno zainteresirani za prednosti koje im donose promjene u cijenama, a da zapravo ne posjeduju samu imovinu, odnosno dionice.

Na raspolaganju im je više od 20 berzanskih indeksa, ali nisu svi jednako popularni, kaže Emmanouil Lemonakis, rukovodioc regije za centralnu i istočnu Europu u Saxo Banci i ističe da je njemački DAX (DAX.I) ulagačima najzanimljiviji, jer su ga prepoznali kao najuticajnijeg.

– DAX indeks čine 30 najvećih njemačkih kompanija izlistanih na berzi hartija od vrijednosti u Frankfurtu, kao što su BMW, Siemens i Adidas. S obzirom da je njemačka privreda najmoćnije u Evropi, DAX ulagačima predstavlja mjerilo stvari za evropsko tržište, s najboljom kombinacijom likvidnosti i volatilnosti – pojašnjava Lemonakis i dodaje da DAX obično određuje trendove s obzirom da se evropska tržišta otvaraju prije onih u SAD-u i vrlo često S&P500 indeks prati već zacrtani DAX-ov trend za taj dan.

Primjera radi, ako je DAX počeo dan po višim pokazateljima, vrlo je vjerovatno da će i S&P500 preko Atlantika pratiti taj trend. Ako S&P500 krene obrnutim smjerom od DAX-a, to je obično naznaka da će se dogoditi obrt u trendovima.

DAX, kao i drugi evropski berzanski indeksi, izraženo reaguju na ekonomske podatke, pa stoga primjera radi, ne čudi velika volatilnost za vrijeme ključnih trenutaka u grčkoj ekonomskoj krizi. Ipak, s obzirom da je privatni sektor vrlo malo uključen u grčki dug, DAX je i dalje vrlo zanimljiv indeks za praćenje. Tako je, bez obzira na pritiske zbog grčke krize, DAX i dalje na nivou oko 11 500, a do kraja godine se očekuje da dosegne vrijednost od 13 000.

Za ulagače koji su zainteresovani u srednjeročna ulaganja, trenutno je najzanimljiviji Euro Stoxx 50 indeks (STOXX50E.I). Radi se o indeksu koji prati 50 dionica iz 12 država članica evrozone, s pristupom vodećim evropskim ‘blue-chip’ kompanijama. Pošto se radi o indeksu koji pokriva dionice iz Austrije, Belgije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Luksemburga, Holandije, Portugalije i Španije, Euro Stoxx sve je više popularan, jer se ulagači nadaju da će profitirati iz rasta koji se očekuje zbog programa Evropske centralne banke s otkupom državnih obveznica. Indeks predstavlja neke od najvećih i najlikvidnijih dionica u Evropi, pa je ujedno mjerilo opšteg privrednog stanja u Evropi. U indeks su uvrštene samo kompanije koje su u potpunosti prihvatile evro kao valutu, a među njima su neki od najpoznatijih svjetskih brendova, kao što su Airbus grupa, Deutsche Bank, L'Oreal, Unilever i drugi. Na Euro Stoxx 50 snažno je uticala, primjera radi, najava o grčkom referendumu i izgubio je oko 3,7 posto u startu, ali brzo se oporavio na vrijednost od oko 3 650 i do kraja godine se očekuje da dosegne 4 000, smatraju u Saxo Banci.

S druge strane, S&P500 jedan je od najpoznatijih indeksa u svijetu i čine ga 500 velikih kompanija koje su izlistane na berzama NYSE ili NASDAQ. Predstavlja presjek poslovanja na berzama u SAD-u i time ‘zdravlje’ američke privrede. Obično se smatra da je privreda SAD-a na putu oporavka ako je S&P500 u uzlaznom trendu.

– Iako je S&P500 uvijek zanimljiv ulagačima, trenutno se ne smatra ‘hot’ investicijom već više kao privremeno utočište s obzirom na volatilnost na evropskim tržištima. Naime, efikasnost indeksa S&P500 manje je volatilna i ulagačima je jednostavnije da predvide njegove trendove i ponašanje s obzirom da je završio QE program u SAD-u i pažnja je usmjerena na Evropu i krizu u Grčkoj – zaključuje E. Lemonakis i dodaje da je zato S&P500 postao zanimljiviji u odnosu na neke evropske indekse i smatra da je svakom ulagaču važno da razmisli i planira ulaganje upravo u taj indeks radi diverzifikacije portfelja.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top