Davos: Pad cijene nafte preporodiće svijet | Ekonomist

Davos: Pad cijene nafte preporodiće svijet

Svjetski ekonomski forum u Davosu od samog ovogodišnjeg početka bavi se padom cijena nafte i posljedicama po svjetsku ekonomiju.

Većina učesnika Foruma je saglasna da će se pad cijena na ispod 50 dolara po barelu povoljno odraziti na svjetsku privredu, posebno na velike uvoznike nafte kao što su SAD, Kina, Japan i članice Evropske unije.

Profesor ekonomije na Harvardu Kenneth Rogoff je ocijenio da će pozitivne posljedice biti “prilično velike” u roku od godinu dana i da stučnjaci potcjenjuju mogući uticaj.

S druge strane, pad cijene ne odgovora svim državama, među kojima Rusija može osjetiti najviše negativnih posljedica.

Međunarodni monetarni fond je ove nedjelje upozorio da bi ruska privreda mogla da se smanji za tri odsto.

Zamjenik premijera Rusije Arkadij Dvorkovoč izrazio je nadu da će pad cijene nafte uskoro biti zaustavljen, dodajući da će time i ruska rublja dobiti neku podršku.

Predsjednik kineske centralne banke Zhou Xiaochuan takođe je izrazio nadu da će biti uspostavljena stabilnost cijena nafte, pošto pad cijena ima negativne posljedice kao što je manja isplativost investiranja u alternativne izvore energije.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top