Dark Web: 127 miliona hakovanih naloga ponuđeno na prodaju | Ekonomist

Dark Web: 127 miliona hakovanih naloga ponuđeno na prodaju

Samo nekoliko dana posle objavljivanja vijesti da je 620 miliona hakovanih internet naloga oglašeno na prodaju na Dark Web-u, dijelu interneta ozloglašenom zbog nezakonitih aktivnosti, pojavio se još jedan kontingent ličnih podataka ukradenih od osam kompanija.

U pitanju su 127 novih hakovanih internet naloga koje opet prodaje ista osoba ili više njih, skrivajući se iza nadimka “gnosticplayers”, pišu TechCrunch i Forbes. Prodavac traži iznos od 14.500 dolara u bitkoinima, što je niža cijena nego u prethodnom slučaju.

Oglas je, u međuvremenu, uklonjen, kao što je to učinjeno i prilikom prodaje prve kolekcije podataka, kako bi se onemogućilo da preveliki broj ljudi kupi iste hakovane naloge. Izgleda da se u novom slučaju radi o ozbiljnijem narušavanju privatnosti. Naime, kod prethodnog kontingenta podataka, kupac je morao sam da dešifruje lozinke iz velikog broja pomešanih, dok se po tvrdnji “gnosticplayers”-a, u ovom slučaju, među hakovanim podacima već nalaze lozinke i brojevi pasoša.

_______________________________________________________________________________

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top