Danski kolačići iz Indonezije | Ekonomist

Danski kolačići iz Indonezije

 

Tradicionalni danski kolačići sa puterom i čuvene limene kutije u kojima mnogi drže pribor za šivenje, ne stižu uvijek iz Danske.

Pomalo ironično, ali ta činjenica je trn u oku američke kompanije “Kembel sup”, koja želi da dokaže da konkurentska indonežanska Majora “lažno” reklamira svoju poslasticu.

Kolačići “daniša” proizvode se u Indoneziji i izvoze širom svijeta, a Amerikanci tvrde da su problematične dvije stvari – sastojci i to što se reklamiraju kao “previše skandinavski za jedan produkt iz Indonezije”.

Laboratorijska testiranja “Kembel supa” pokazala su da u kolačićima “daniša” osim putera postoji još neki sastojak koji sadrži masti, što se kosi sa definicijom “kolačića od putera” američkog tijela za kontrolu hrane.

“Kolačić s puterom može imati samo puter kao sastojak, koji sadrži masti. Sve drugo je kolačić sa ukusom putera”, piše u dokumentaciji FDA.

Drugi problem je “skandinavski” šmek koji nosi “danisa” – osim naziva, tu su i tvrdnja o originalnom receptu iz Danske, zatim kruna, ali i ispisi “Kopenhagen, Danska” i prilično problematičan stilizovan ispis “proizvedeno i pakovano u Danskoj”.

Inače, “Kembel sup” je prije nekoliko godina kupio jednu dansku fabriku slatkiša i ima svoj brend kolačića “deniš”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top