Danska se oslobodila svih dužničkih obaveza u stranoj valuti | Ekonomist

Danska se oslobodila svih dužničkih obaveza u stranoj valuti

Danska domaćinstva su bogatija nego ikada. Ne znaju šta će sa viškom novca, koji štede po računima kojih su banke inače krcate, pa tako zemlja koja drži svjetski rekord po negativnim kamatama sada takođe ima i rekordnu bankarsku štednju. Podsjetimo, Danci su među najsrećnijim zemljama na svetu.

Agencija “Blumberg” piše da je Danska prije samo četiri decenije bila daleko siromašnija, kada se suočavala sa devalvacijama i ekonomskim propadanjem.Danska se prvi put u 183 godine oslobodila svih dužničkih obaveza u stranoj valuti. Jedna od najsrećnijih zemalja svijeta, ove nedjelje je otplatila kompletan svoj devizni dug po osnovu obveznica, težak 1,5 milijardi dolara.

Jens Nervig Pedersen, viši analitičar u danskoj A/S banci je u izjavi za “Blumberg” rekao da je u ranim 1980-im “Danska bila tamo gdje je sada Grčka – u ekonomskoj krizi”. i dodao da je “sada zemlja među apsolutno najjačim sa rekordno visokim suficitom tekućeg računa i jakim javnim finansijama”.

Od 19. vijeka, Danska se zaduživala u inostranstvu kako bi finansirala sve – od rata protiv Njemačke do izgradnje željezničkih pruga. Deficit države je rastao tako brzo da je u kasnim 1970-im i ranim 1980-im, Danska bila primorana da devalvira nacionalnu valutu, krunu, kako bi ponovo uravnotežila svoju ekonomiju.

Zvanični Kopenhagen je tada uveo režim fiksnog kursa i preduzeo ekonomske reforme s ciljem da preobrazi Dansku u bastion stabilnosti sa kreditnim rejtingom AAA, koji drži i danas. Reforme su obuhvatile zauzdavanje zaduživanja potrošača kroz poskupljenje cijene zajmova.

Danas, Danska više ne mora da emituje dužničke hartije u dolarima ili eurima, zahvaljujući svojim ogromnim deviznim rezervama, koje koristi za odbranu vrijednosti krune prema euru. Njene devizne rezerve od oko 467 milijardi kruna (67,5 milijardi dolara) sada su duplo veće nego prije deset godina.

Danska centralna banka je prošlog mjeseca prodala 4,7 milijardi kruna kako bi oslabila domaću valutu, pošto su politički rizici vezani za francuske izbore pokrenuli strane investitore da potraže sigurnost u danskim aktivama.

Nordea Bank AB je objavila da bi političke napetosti u Francuskoj mogle da prisile Dansku da posegne za još većim intervencijama od onih koje su preduzete prošle godine kako bi se neutralisali negativni uticaji od britanskog glasanja za izlazak iz EU.

Danska centralna država od marta 2014. godine nema potrebu da se zadužuje u stranoj valuti, kaže Lars Majland Nilsen, šef kancelarije za dug u centralnoj banci, dodajući da je država u 2015. godini odustala od emisije deviznih obveznica i da nema u planu izlazak na devizno tržište duga ni u 2016, prenosi “Blumberg”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top