Dangubljenje na poslu

Svaki put kad se prebacujemo sa teme na temu gubimo 23 minuta efektivnog rada.

Probajte u svojoj glavi otprilike da izbrojite koliko puta vas tokom radnog vremena neko omete u radu, a onda taj broj pomnožite sa 23 i dobićete broj minuta koje ste izgubili u samo jednom danu.

Naime, jedno istraživanje pokazalo je kako svaki put kad prekinemo nešto na poslu i prebacimo se na neku drugu temu, razgovor ili možda društvene mreže, potrebno nam je 23 minuta i 15 sekundi kako bi se vratili na prethodni zadatak, razmišljanje i razvijanje zadatka. Barem tako tvrdi Gloria Mark, koja istražuje digitalnu distrakciju na Univerzitetu Kalifornija u Irvineu.

Multiple studije su i ranije potvrdile slične rezulate, da ometanje na poslu odlaže vaš mentalni progres oko pola sata i to samo ako se u međuvremenu ne pojavi nova distrakcija.

Drugim riječima, one dvije minute koje ste mislili da ste potrošili na Fejsbuku zapravo postanu 25 minuta, kad saberete s onim vremenom koje vam je potrebno da se vratite tamo gde ste stali.

“Naše istraživanje pokazalo nam je kako ometanje pažnje može dovesti do većeg nivoa stresa, lošeg raspoloženja i manje produktivnosti”, komentarisala je Mark za Njujork tajms.

Naučnici su prilikom ovog istraživanja mjerili nivo distrakcije tako da su otišli ​​u razne tehnološke i finansijske kompanije gdje su proveli 3 dana i tačno u sekundu mjerili kako su zaposleni bili aktivni, a koliko često su prekidali svoj rad. To je pokazalo da se s jedne aktivnosti prebaciju na drugu u prosjeku svake tri minute i pet sekundi. Takođe, otkrili su da su za pola distrakcija krivi sami radnici tako što su provjeravali Fejsbuk i slično.

“Mi zapravo igramo tenis s našom kognitivnom energijom, prebacivanjem pažnje s jedne na drugu stvar, ali naš mozak nije kao teniska loptica i potrebno mu je neko vrijeme da se s jedne stvari prebaci na drugu”, objasnila je Gloria. Dodala je kako nije problem samo u gubitku vremena već i u tome što zbog distrakcija žrtvujemo neke od naših najboljih misli.

Izvor: Telegram
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top