Danas se bira nasljednik Merkelove | Ekonomist

Danas se bira nasljednik Merkelove

Vladajuća njemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) danas bira nasljednika Angele Merkelnovog predsjednika ili predsjednicu, a time i kandidata za novog kancelara.

Kandidati su generalna sekretarka Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp Karenbauer, Fridrih Merc (63) koji je predvodio partiju od 2000. do 2002. godine i Jens Špan (38), koji je postao ministar zdravlja u martu.

Svjetski mediji pišu o odlasku njemačke kancelarke i licitiraju o njenom nasljedniku, a BBC je objavio tekst pod naslovom “Vrhunac trke u CDU se bliži, ali i kraj jedne ere”.

BBC navodi da postoji osjećaj da što je godina bliža kraju, tako je bliži i kraj ere Merkelove. Merkelova je lider Hrišćansko-demokratske unije i kancelarka Njemačke je od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Kancelarka je, kako AP navodi, svoju stranku neumorno pomjerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Njemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj djeci i omogućavajući uvođenje gej brakova. Ono što je ocjenjuju kao najkontroverznije za Merkelovu kao lidera konzervativne stranke, jeste što je dozvolila ogroman priliv migranata, tražilaca azila u Njemačku 2015. godine.

Njen nasljednik biće izabran na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat. Generalna sekretarka Hrišćansko-demokratske unije, Karenbauer, poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za naslednika, ali je i saveznica Merkelove. Za nju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove. Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj njemačkoj državi Sarland. Ona je, po ocjeni AP, dosljedno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima. Nedavno je Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez da porekne njenu poziciju, rekavši da je imala vrlo živahne razgovore sa kancelarkom o raznim temama.

Merc, pak, pokušava da napravi spektakularan povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova.

Parlament je napustio 2009. godine, a posljednjih godina je radio kao advokat i šef odbora za nadzor njemačkog investicionog fonda Blekrok. Američka agencija navodi da iako mu nedostaje iskustvo u vladi, Merc ima vrlo dobre veze u stranci, a vrijeme koje je proveo izvan politike, kazao je da je iskoristio kao priliku da posmatra na stvari van okvira poitike i političkih odluka. U ovoj kampanji je kritikovao neregulisan prihvat migranata i optužio CDU za prihvatanje jačanja desničarske partije Alternativa za Njemačku (AfD) koja je prošle godine ušla u njemački parlament.

Među kandidatima je i 38-godišnji Špan, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu. Špan uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mercu, što ga stavlja u poziciju “otpadnika” u ovoj trci.

U fokus svoje kampanje stavio migracije, nazivajući ih “slonom u sobi”, što je izraz za ignorisanje očiglednog. Kao glavno pitanje vidi bezbjednost i tvrdi da nije sve dobitak iako je ulazak migranata u zemlju znatno smanjen. Agencija navodi da Špan ima veoma male šanse za uspjeh u ovoj trci, ali da bi od same trke mogao da izvuče korist pri sljedećoj promijeni koja može da uslijedi u vođstvu partije.

Ko god da postane novi lider Hrišćansko-demokratske unije, željeće da ispuni obećanja kako bi izoštrio profil stranke koja je samo sa sestrinskom bavarskom partijom Hrišćansko-socijalnom unijom (CDU) bila uspješno najdosljednija politička snaga u posljeratnoj Njemačkoj.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top