Danas odluka o grčkoj sudbini | Ekonomist

Danas odluka o grčkoj sudbini

Brisel — Grčka će na sastanku ministara finansija evrozone u Briselu pokušati da otključa preostalu tranšu iz paketa finansijske pomoći vrijednu 7,2 milijarde evra.

Sastanak ministara finansija održava se samo dan uoči 12. maja, kada Atina treba da otplati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 750 miliona evra kamata.

Grčki partneri su, međutim, neumoljivi pa su tako u više navrata odbacili mogućnost današnjeg postizanja kompromisa koji bi mogao odblokirati puštanje dalje pomoći Atini kojoj prijeti finansijska katastrofa.

“Ostvarili smo napredak, ali nismo tako blizu dogovora. Potrebno nam je više vremena”, izjavio je šef evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum u jednom intervjuu za vikend.

Ministri iz evrozone, na čelu sa Njemačkom, zahtijevaju od Grčke da uvede rigorozni režim reformi, koji ljevičarska vlada u Atini, od kada je u januaru preuzela vlast, do sada nije bila voljna da usvoji, ocjenjuje Frans pres.

Iako konačan sporazum nije na vidiku, grčki zvaničnici se nadaju pozitivnom ishodu pregovora što bi omogućilo da bude otključana preostala tranša vrijedna 7,2 milijarde evra.

“Želimo jasnu potvrdu napretka koji je postignut u razgovorima”, rekao je Cipras na jučerašnjoj sjednici vlade, javila je grčka agencija ANA.

U narednom periodu zvaničnoj Atini dospijevaju na naplatu velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci (ECB) tri milijarde evra u julu i avgustu.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top