Danas glasanje o povjerenju Terezi Mej | Ekonomist

Danas glasanje o povjerenju Terezi Mej

Nakon što su članovi njene stranke pokrenuli zahtjev za glasanjem o povjerenju premijerki u britanskom parlamentu, prikupljeno je potrebnih 48 potpisa. Glasanje će se održati između 18 i 20 sati po lokalnom vremenu. Mej poručila da će se boriti da ostane premijerka.

U jeku haosa oko Bregzita stižu novi, veliki problemi za britansku premijerku Therezu Mej. Ako izgubi na glasanju, Tereza Mej će  biti smijenjena sa mjesta lidera Konzervativne strane i mjesta premijerke, ali ako prikupi dovoljno glasova u svoju korist, iduće godine neće biti moguće novo glasanje o povjerenju.

Glasanje nije moglo doći u gorem trenutku za Mej, u jeku velikog nezadovoljstva oko Bregzita. Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da će se boriti svim silama da to ne prođe i pozvala svoje kolege da je podrže.

Mej je u kratkoj izjavi ispred Dauning strita kazala da bi promjena lidera zemlje u ovom trenutku dovela do toga da se odvajanje Britanije iz EU odloži ili zaustavi i obećala je da će se boriti da ostane. Ona je rekla da bi se njenim odlaskom u jeku krize rizikovala budućnost zemlje i stvorila neizvjesnost kada zemlja najmanje to sebi može da priušti i da je čvrsto riješena da završi posao sprovođenja Bregzita.

Mej je na čelo britanske vlade došla 2016. godine, nedugo nakon što je na referendumu odlučeno da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju. Njen plan za Bregzit naišao je na neodobravanje u redovima njene konzervativne stranke.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top